Det var under en pressträff på tisdagsmorgonen som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade en dyster framtid för Sverige.
Enligt regeringen har coronautbrottet orsakat en efterfråge- och utbudschock med spridningseffekter mellan länder.
Både världsekonomin och den svenska ekonomin bedöms gå in i en lågkonjunktur med "en kraftigt negativ BNP-tillväxt 2020", skriver regeringen på sin hemsida.
Sveriges BNP beräknas minska med 4 procent 2020, vilket enligt Andersson i paritet med fallet under finanskrisen.
"Den negativa tillväxten och de omfattande varsel som hittills rapporterats bekräftar bilden av att arbetsmarknaden kommer att försämras markant med fallande sysselsättning och stigande arbetslöshet", skriver regeringen.
Arbetslösheten kommer stiga till 9 procent under 2020.
– Vi bedömer att det kommer ta flera år för ekonomin att återhämta sig, sade finansminister på pressträffen.
Samtidigt råder det stor osäkerhet kring händelseförloppet, enligt Magdalena Andersson, eftersom det i grunden handlar om en pandemi och inte en vanlig finanskris.
Samtidigt förväntas de omfattande finanspolitiska åtgärderna och fallande skatteintäkter leda till "stora underskott i de offentliga finanserna". Den offentliga sektorns finansiella sparande beräknas i år försämras till -3,8 procent av BNP. Enligt regeringen ger dock Sveriges låga skuldkvot ett bättre utgångsläge än i många andra länder.