Regeringen arbetar för fullt med att ta fram en ny omfattande handlingsplan som "syftar till att konsolidera, komplettera och kraftsamla arbetet" med HBTQp under 2024–2027.
Fram till dess berättar man om en rad andra åtgärder man vidtagit:
* Den 20 juni fattade regeringen beslut om ett åtgärdsprogram för att förebygga och bekämpa "mäns våld mot kvinnor", även bland "hbtqi-personer".
* Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har fått uppgiften att stärka förutsättningarna att "skapa och bibehålla fysiska och digitala mötesplatser för unga hbtqi-personer". I uppdraget ingår att uppdatera kartläggningen av dessa mötesplatser och att genomföra kompetensutvecklingsinsatser för olika aktörer på kommunal nivå.
* MUCF har också i uppdrag att genomföra insatser för att främja "en öppen och inkluderande miljö i skolan för unga hbtqi-personer". Uppdraget har bland annat resulterat i utbildningspaketet Öppna skolan som består av fyra webbaserade utbildningar som riktar sig till skolpersonal, elever och vårdnadshavare.
* Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppdrag att stödja arbetet för unga som har utsatts för våld i nära relationer. Myndigheten ska ta fram, sprida och tillgängliggöra stödmaterial till yrkesverksamma samt genomföra kompetenshöjande insatser. Myndigheten ska också lämna förslag till hur arbetet för att förebygga och upptäcka våld i ungas nära relationer kan förbättras. Utsatthet för våld i "särskilt sårbara grupper" som "hbtqi-personer" ska beaktas.
* Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att sammanställa kunskapsläget och identifiera kunskapsluckor när det gäller "jämlika förutsättningar till hälsa samt livsvillkor och levnadsvanor bland hbtqi-personer". Myndigheten ska bland annat undersöka de bakomliggande orsakerna till att förutsättningarna för hälsa är olika.
* Socialstyrelsen har i uppdrag att "stärka hbtqi-kompetensen inom vård och omsorg om äldre personer", där myndigheten ska ta fram och sprida kunskapshöjande material om HBTQ-frågor i samband med vård och omsorg om äldre personer.
* Vidare ska Socialstyrelsen genomföra en informationsinsats riktad till vård- och omsorgspersonal som i sitt arbete möter personer med könsdysfori. Syftet är att personer med könsdysfori ska få ett bättre bemötande i vården. Myndigheten ska även utveckla uppföljningen av "transvården" och föreslå en metod i syfte att långsiktigt kartlägga förskrivningen av pubertetshämmande och könskonträra läkemedel till personer med könsdysfori.