Idag samlas deltagare från hela EU för att "tillsammans identifiera och dela erfarenheter kring arbetet för hbtqi-personers rättigheter och möjligheter", skriver regeringen på sin hemsida.
Regeringen understryker att "HBTQI-personer" utsätts för "diskriminering, våld och hot i hela EU".
– Genom att samla experter med olika bakgrunder och erfarenheter av att arbeta med de här frågorna vill vi kraftsamla för att stärka arbetet för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Jag hoppas att diskussionerna ska främja det arbetet, säger Paulina Brandberg, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister.
Paulina Brandberg deltar vid konferensen liksom EU:s kommissionär med ansvar för jämlikhet, Helena Dalli, som också är huvudtalare.
– Undersökningar från Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter visar att det fortfarande finns återkommande problem som hindrar hbtqi-personer från att utöva sina grundläggande rättigheter. Vi måste, som union, försäkra alla hbtqi-personer om att det är något som vi inte kan acceptera. Under de senaste tre åren har vi genomfört den allra första hbtqi-strategin, säger Helena Dalli.
Även parlamentariker från EU-parlamentet och organisationer från det så kallade civilsamhället medverkar i flera av paneldiskussionerna.
I november 2020 beslutade EU-kommissionen om den första EU-strategin för "HBTQI-personers" rättigheter för perioden 2020–2025, med syftet att samla alla medlemsstater och andra aktörer för arbetet mot diskriminering av sådana personer.