Sverige och barnäktenskapen
Riksdagen biföll motioner mot barnäktenskap och månggifte – trots att S, V och MP röstade emot.

Regeringen försökte stoppa förslag om att totalförbjuda barnäktenskap – blev överkörd av riksdagen

Publicerad 22 mars 2018 kl 22.21

Inrikes. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna gick under onsdagen emot de rödgröna partierna och sade nej till barnäktenskap och månggifte. "Skamligt att regeringen vill behålla särskilda skäl för barnäktenskap. De sviker flickorna!", skriver Liberalernas Robert Hannah på Twitter.

Dela artikeln

Det var på onsdagen som Alliansen och Sverigedemokraterna körde över de rödgröna partierna i frågan om barnäktenskap och månggifte.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna hade lagt ett förslag om att ändra den svenska lagstiftningen och utreda ett totalförbud mot barnäktenskap.

Förslaget röstades igenom av riksdagen.

"Riksdagen tycker inte att nuvarande lagstiftning kring utländska barnäktenskap är tillräcklig. Därför har riksdagen i ett tillkännagivande uppmanat regeringen att återkomma med ett lagförslag som innebär att barnäktenskap aldrig erkänns i Sverige om någon av parterna var under 18 år när någon av dem kom till Sverige", går det nu att läsa på riksdagens hemsida.

Men regeringen, alltså Socialdemokraterna och Miljöpartiet, samt Vänsterpartiet ville inte se något totalförbud. De försökte i stället stoppa förslaget genom att rösta emot.

I en reservation ska de rödgröna partierna ha skrivit att "det inte helt kan uteslutas att situationer kan uppkomma där ett utländskt barnäktenskap bör erkännas för att Sverige ska leva upp till sina internationella åtaganden", uppger Samhällsnytt som påpekar att en ändrad lagstiftning skulle kunna förhindra romer från att komma till Sverige eftersom barnäktenskap är vanligt i den gruppen.

UPPDATERING: S-riksdagsledamoten Hillevi Larsson har i efterhand sagt att det är en "lögn" att regeringen inte är emot barnäktenskap, och att reservationen handlar om en utredning. Vi har därför uppdaterat artikeln med längre citat från riksdagsdebatten.

I debatten från den 21 mars säger Hillevi Larsson:

"Det är otroligt viktigt att motverka barnäktenskap. Barn ska få vara barn och inte utsättas för äktenskap, det är någonting för vuxna. Det som gör att vi ändå har en reservation är att det kommit ett delbetänkande i utredningen som handlar om just barnäktenskap och förslaget där är att man ytterligare ska kraftigt begränsa möjligheten till barnäktenskap. Det enda som man flaggar för, där det skulle vara en liten ventil, det är våra internationella åtaganden, till exempel EU-medborgares rätt till fri rörlighet. För det kan ju vara olika äktenskapsregler i olika EU-länder. Men detta är alltså ett utredningsförslag så regeringen har inte tagit ställning utan vi får se vad remissinstanserna säger."

Enligt Larsson vill regeringen inte föregå utredningen, och ska nu noga överväga vad den säger.

Sedan påpekar hon: "Vi vill så långt det absolut är möjligt begränsa möjligheten till barnäktenskap, för vi är emot den företeelsen."

Senare i debatten säger hon: "I den här frågan är det äktenskap vi vänder oss emot. Vi har ju flickor och pojkar i Sverige i dag, alltså svenska medborgare, som är sambo med varandra, som har sex med varandra, som lever tillsammans och som får barn tillsammans. De ska naturligtvis vara över 15 år, för det är den gräns vi har satt. Just den här frågan handlar om äktenskap, och vi är eniga om att stoppa barnäktenskap."

På detta svarar Robert Hannah:

"Jag tycker det är beklämmande att jämföra ungdomar som frivilligt valt att bo tillsammans med flickor som blivit bortgifta i sin hemländer."

Och han fortsätter:

"Nej, vi är inte överens från Socialdemokraternas och Liberalernas sida. Vi är verkligen inte det. Så länge ni inte tar ställning för ett totalförbud mot barnäktenskap så sviker ni flickorna och ni ställer er på de här vuxna männens sida. Ni ställer er på vuxna mäns rätt att ha sex med flickebarn. Sorry, så är det. Jag anser inte att regeringen behöver ta ställning i frågan, jag anser att Socialdemokraterna behöver ta ställning i frågan. Man kan inte bedriva politik utan att ha åsikter, man kan inte hänvisa till utredningar."

Riksdagen ansåg inte heller att nuvarande lagstiftning kring utländska polygama äktenskap är tillräcklig. Det finns i Sverige idag drygt 150 personer som är gifta med fler än en person.

"Riksdagen riktade därför även en uppmaning till regeringen om att utreda hur regelverket kan ändras för att säkerställa att månggifte inte erkänns här", står det på riksdagen.se nu.

Men de rödgröna ska inte heller ha velat se någon lag om att ogiltigförklara polygama äktenskap, månggifte, som ingåtts utomlands, enligt Samhällsnytt, utan "låta en utredning se över hur man kan hindra att utländska polygama äktenskap erkänns i Sverige".

Vanliga medier har knappt nämnt omröstningen i riskdagen, förutom en mycket kort och intetsägande TT-artikel. Men i sociala medier rasar folk mot regeringens ställning.

"En stor liberal seger. Idag körde Alliansen över Socialdemokraterna, V och Mp. Vi kräver totalförbud mot barnäktenskap. Skamligt att regeringen vill behålla särskilda skäl för barnäktenskap. De sviker flickorna!", skriver Robert Hannah på Twitter.

"När ska @SVTOpinion @svtnyheter fånga upp att regeringen vill tillåta barnäktenskap?", skriver Kim Nilsson, aktiv inom Moderaterna.

"Jag är glad över att allianspartierna ändrat sig om totalförbudet för barnäktenskap. Dock synd att de inte hade den insikten 2015 när SD föreslog lagändringar, hade de stött oss då hade vi kunnat haft lagstiftning på plats redan", skriver Felix Byström (SD), politisk sekreterare i justitieutskottet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Kultur

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0 

Jamie Oliver pekas ut som rasist. Kändiskockens barnbok rannsakas.0