Kungamakaren i Kabul
MOT MAKTEN: Razaq Ahmadzai (längst till vänster) och hans parti Grön trend (Basej-e Milli) är en viktig koalitionspartner när president Ashraf Ghani (mitten) just nu utser sin nya regering.

Razaq, 58, vann afghanska valet – går samtidigt på bidrag som "Razag, 63" i Göteborg

Fria Tider avslöjar:

  • Ännu en utländsk toppolitiker är skriven i Sverige
  • Lurar skattebetalarna med falsk ålder och identitet
  • Möt Abdul Razag Ahmadzai, 63, som går på bidrag i Göteborg – och är med och bildar regering i Afghanistan
Publicerad 22 december 2019 kl 15.24

Inrikes. Efter dagens valresultat i Afghanistan väntas politikern Razaq Ahmadzai, 58, få en tung post i president Ashraf Ghanis nya administration. Men samtidigt är Ahmadzai, som i själva verket bor i en av de dyraste lyxvillorna i Kabul, skriven i Sverige där han lever på bidrag och har lagt beslag på pensions­utbetalningar avsedda för hans idag sedan länge avlidna mor, kan Fria Tider avslöja idag.

Dela artikeln

© FB

FRAMGÅNGSSAGA: Razaq Ahmadzai har framgångsrikt lyckats lansera sig som en affärsman med goda resultat i Sverige bakom sig. Inkomsterna från Sverige utgörs dock av bidrag och olika bedrägerier, visar Fria Tiders granskning.

© FB

DÖDSBUD: Att modern varit avliden sedan länge framgår av ett inlägg på Facebook där Razaq Ahmadzais kusin informerar sina släktingar om dödsfallet den 13 januari 2017.

© Privat

SÖRJER: Den 28 januari 2017 höll den avlidna kvinnans släkt en minnesceremoni i Göteborg. Inringad på bilden är Razaq Ahmadzai. Kusinen som skrev Facebook-inlägget ovan står två steg till höger om Ahmadzai.

Read this article in English

Denna nyhet har tidigare mörkats av Göteborgs-Posten. Läs mer här.

Höstens utdragna presidentval i Afghanistan går mot sitt slut. Efter ytterligare en rösträkning är regeringschefen Abdullah Abdullah i praktiken besegrad och hans motståndare, den sittande presidenten Ashraf Ghani, väntas inom kort tillkännage sin nya regering.

Valet är inte bara en framgång för president Ghani själv, utan också för koalitionspartiet Grön trend (Basej-e Milli) som i praktiken blir vågmästare och är favorittippade att få ministerposter i den nya regeringen.

Grön trend leds av radarparet Amrullah Saleh och Razaq Ahmadzai. Saleh är partiledare och var fram till i januari i år landets inrikesminister, men väntas nu bli vicepresident. Razaq Ahmadzai är kampanjchef och mer av en nykomling som genom valresultatet i praktiken snabbt har blivit en av Afghanistans mäktigaste män. Partiet lanserar honom som en internationell affärsman som efter stora framgångar i Sverige nu har valt att flytta hem till Afghanistan av patriotiska skäl.

– Efter att ha spenderat en stor del av mitt liv i Sverige blev min längtan efter Afghanistan och dess klimat för stor, säger Razaq Ahmadzai i en kampanjvideo för partiet, som är inspelad i trädgården till hans lyxvilla i Shahr-e Naw, ett av Kabuls mest exklusiva områden.

I videon berättar han att han började som ansvarig för Kabuls valdistrikt för den politiska alliansen Samhällsbärarna (Dawlat-saz) som stöder presidenten.

– Jag blev övertygad om att jag skulle hjälpa till med full kraft och med alla mina resurser, så att Samhällsbärarna blir vinnare i valet, säger han.

Pengar från Sverige
Men politikern berättar inte hela sanningen om sin flytt till Afghanistan, visar Fria Tiders granskning. Parallellt med lyxlivet i Kabul är den afghanske samhällsbäraren nämligen fortfarande skriven i Sverige, i en mindre glamourös hyreslänga i Göteborg. Samtidigt sköter han ekonomin åt sin mor, vars bankkonto han disponerar.

Problemet är bara att modern, som är berättigad till pension i Sverige, dog i januari 2017. Det framgår av ett Facebook-inlägg som Razaq Ahmadzais kusin, en 62-årig afghansk man bosatt i Nederländerna, skrev för att tillkännage dödsbudet den 13 januari 2017. På bilder från en minnesceremoni i Göteborg syns både Ahmadzai och kusinen delta när sörjande släktingar och klanmedlemmar hedrar den avlidna kvinnans minne. Bilderna är från den 28 januari 2017.

En månad senare, den 28 februari 2017, registreras kvinnan plötsligt som utvandrad i Skatteverkets register. Dödsfallet registreras dock aldrig. Hon är fortfarande vid liv och vistas numera i Afghanistan, enligt de felaktiga uppgifterna i folkbokföringsregistret som Fria Tider begärde ut på fredagen.

Falsk identitet
I sin kampanjvideo för Samhällsbärarna avslöjar Ahmadzai även att han är född i mars 1961, och inte i juni 1956 som det felaktigt står i hans svenska ID-handlingar. Vidare heter han i själva verket Razaq, som betyder försörjare på arabiska, och inte Razag som han har uppgett för svenska myndigheter.

Något år före moderns död började Razaq Ahmadzais politiska ambitioner i Afghanistan att ta fart på allvar. Han sålde vid denna tid sitt hus på Arbogagatan i Göteborg och flyttade permanent till Kabul. Tillsammans med sin fru skrev han sig istället på den köpta folkbokförings­adress på Hisingen som han fortfarande bor på enligt Skatteverkets register. Samtidigt började han använda sin svenska identitet för att ta banklån och dra på sig stora skulder. Enligt Kronofogdens register är han idag skyldig bland andra svenska staten och banken SEB hundratusentals kronor, merparten till Skatteverket.

Hos polisen i Göteborg, som tidigt fick in en anmälan om pensionsfusket, inleds snabbt en förundersökning om bidragsbrott och folkbok­förings­brott, erfar Fria Tider. Polisens utredningsjour i Göteborg informerar samtidigt flera myndigheter om misstankarna genom en upplysning som innehåller både Ahmadzais och den avlidna kvinnans svenska personnummer. Av upplysningen framgår att Razaq Ahmadzai disponerar kvinnans bankkonto, att han troligen är släkting till henne och att inget tyder på att hon fortfarande bor i Sverige. Men trots det fortsatte pensionspengar att betalas ut.

"Imorgon är jag chef"
Fria Tider begärde på måndagen via Skatteverkets presstjänst att få ta del av den utredning som myndigheten har genomfört beträffande modern och hennes utvandring till Afghanistan. Sent på fredagen meddelade Skatteverket att handlingen fortfarande inte var klar att lämnas ut.

När Fria Tider på fredagen ringer till Amrullah Salehs partikansli går det inledningsvis enkelt att kommunicera, men när vi berättar att vi är en svensk tidning som vill prata med Razaq Ahmadzai om hans framgångar i valet uppger sig personen på andra sidan linjen plötsligt inte höra något.

– Det är möjligt att du hör mig perfekt men jag hör ingenting av vad du säger, hävdar personen och avslutar samtalet.

Själv är emellertid Razaq Ahmadzai övertygad om att framtiden ser ljus ut. I ett häftigt omdebatterat Facebook-inlägg från den 17 september utmanar Ahmadzai regeringschefen Abdullah Abdullah på direktsänd tv-duell, efter att president Ghani har vägrat debattera med Abdulllah.

En användare påpekar snabbt att det vore orimligt eftersom Ahmadzai helt saknar offentliga uppdrag, medan Abdullah är regeringschef och borde få debattera mot presidenten. Men det håller inte Razaq Ahmadzai med om.

"Ja, Abdullah var tidigare vaktmästare och idag är han regeringschef. Jag är idag chef för valkampanjen och imorgon är jag Abdullahs chef", skriver Ahmadzai i ett svar.

Uppdatering: Efter artikelns publicering har Pensionsmyndigheten bekräftat att de frös utbetalningarna till kvinnans konto 2017. Enligt uppgift fick myndigheten kännedom om missförhållandena året innan genom tips.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.