– Vår prognos är att bostadspriserna börjar falla i sommar, i sämsta fall med 10–15 procent, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth till DN.
Bankens huvudscenario är dock betydligt mer optimistiskt: Ett fall på 7,5 procent totalt. Men hushållen måste ta höjd för högre inflation och stigande priser, enligt banken.
Centralbankerna väntas nu bekämpa inflationen genom att höja räntorna mer än vad bolånekunder mår bra av. Därför är Winsth mycket kritisk till regeringens bolånebidrag till förstagångsköpare, som hon menar får unga människor att skuldsätta sig mer än de annars hade kunnat.
– Risken är att räntorna går upp samtidigt som bostadspriserna faller. Det blir en usel start på deras vuxenliv! Och det ska inte samhället bidra till – det ska i stället hjälpa unga människor att spara, säger hon till DN.
Att spara istället för att låna har dock varit den överlägset dummaste privatekonomiska åtgärden sedan början av 2000-talet när lågräntepolitiken infördes. Rätt åtgärd har istället varit att låna maximalt och köpa bostäder som sedan snabbt höjs i värde genom ytterligare räntesänkningar och subventioner.
Mellan 1988 och 2000 fanns ett ungdomsbosparande i Sverige som syftade till att stimulera ungdomars sparande. Den statliga utredning som föregick förslaget till kontantinsatslån nu i år tittade bland annat på möjligheten att subventionera ett bosparande på samma sätt som bolånekunders räntor subventioneras av skattebetalarna idag.
Utredaren slog fast att det inte var någon framkomlig väg eftersom priserna på bostadsmarknaden ökar hela tiden och därför kan man inte spara ikapp prisökningarna genom att arbeta, i synnerhet inte som yngre.