Prästgården är en unik fastighet och den äldsta i centrala Sunne. Den består av fem byggnader där jordkällaren och annexet är från senare delen av 1700-talet. Huvudbyggnaden uppfördes 1969 och består av 12 rum fördelade på närmare 300 kvadratmeter.
- Vårt förslag på lösning är att vi köper prostgården i Sunne för 3 750 000 kronor. Intäkterna vi får från Migrationsverket täcker alla kostnader för verksamheten och lokalerna. Vi vill ta emot ungdomarna så bra som möjligt, eftersom det är positivt att de flyttar till Sunne, säger förvaltningschefen för socialnämnden, Cathrine Larsson.
När kyrkoherden flyttade från prästgården till eget boende i oktober förra året, tog kyrkonämnden beslut om att utreda en försäljning. Och nu har objektet just kommit ut på fastighetsmarknaden, skrev VF i januari.
Tio ensamkommande ungdomar bor idag i Sunne. För fyra av platserna måste kommunen idag eftersöka pengar, eftersom det löpande avtalet bara omfattar sex platser i ParkVillan.
- När vi eftersöker pengar får vi dessutom ett lägre dygnsbelopp. De nya lokalerna och ett nytt avtal ger oss förutsättningar att få pengar direkt och alltså till ett högre belopp än vi får idag, säger Cathrine Larsson.
Att låta så kallade flyktingbarn bo ståndsmässigt har blivit tradition i Sverige på senare år, och flera herresäten, hotell och slott har nyligen köpts upp eller arrenderats av kommuner som satsar på flyktingbarn. Samtidigt har kritiken växt eftersom de boende, som i princip alltid utgörs av män från Mellanöstern i åldern 20-30 år, sällan är nöjda. På asylslottet i Gärdshyttan har polisen tvingats rycka ut varannan dag sedan boendet öppnade, och nyligen försökte de boende bränna ned den anrika byggnaden. I slutet av januari drabbades asylhotellet i Arboga av ett liknande problem, när hela byggnaden brann ned till grunden.