Gardi beskrivs som en orädd reporter som följde med de kurdiska peshmergastyrkor som slåss mot Islamiska staten i Irak och rapporterade direkt från fronten. Hon syntes ofta i TV-rutan utan såväl slöja som hjälm, trots att hon vistades i områden där båda två är påbjudet.
Rudaw bekräftar på sin hemsida och på Twitter att Gardi dödades under lördagen i en vägbomb. Hennes kameraman skadades i explosionen.
Så sent som i tisdags höll den 30-åriga reportern upp en undernärd kanin i TV-rutan som hon räddat i en krigshärjad by. Solskenshistorien från det krigshärjade landet gav hopp till många kurder.
– Jag tog med mig den. Vi kommer ta hand om kaninen och ge den till en djurskyddsorganisation som ställt upp på att ta hand om den, förklarade hon.
Gardi arbetade för mediebolaget Rudaw som finansieras av Kurdistans demokratiska parti (KDP) i norra Irak. Partiet verkar bland annat för ett fritt Kurdistan.
#Rudaw loses one of its most prominent journalists in #Mosul today. pic.twitter.com/FOVwTj8YWU
— Rudaw English (@RudawEnglish) February 25, 2017
Samtidigt fortsätter, sakta men säkert, offensiven mot västra Mosul. Den vägbomb som dödade Gardi skildrar hur Islamiska staten försåtsminerat vägar och byggnader. Samtidigt lurar krypskyttar runt varje hörn, rapporterar AP.
Offensiven har nu nått fram till västra Mosuls tätbebyggda delar och de irakiska och kurdiska styrkorna uppges möta hårt motstånd från IS. Generallöjtnant Abdul-Wahab al-Saadi från Iraks specialstyrkor uppger att Mosuls gamla stadskärna, som ligger i västra Mosul, är särskilt svår eftersom den innehåller ett gytter av trånga gator som inte är ordnade i ett rutnät.
Omkring 750.000 människor uppges bo i västra Mosul och FN har upprepade gånger varnat för en humanitär katastrof när de nu hamnar i skottlinjen. Hundratals människor som under lördagen passade på att fly från staden berättade att de inte ens bor i Mosul utan att IS tvingat dit dem från landsbygden utanför staden i syfte att fungera som mänskliga sköldar.
Förra månaden deklarerade Iraks militär att östra Mosul var "helt befriat" från IS och nu är det alltså den västra delens tur. Mosul är Iraks näst största stad och kontrollen av den är såväl strategiskt som symboliskt viktig.