Det var under lördagen som kontot "Ingripandepoliserna Umeå", som tillhör Polismyndigheten och har 17 900 följare, spred de felaktiga uppgifterna på Instagram.
"Vi har märkt en ökning av människor som står och filmar ingripanden vi gör. De vi ingriper mot är i en utsatt situation av olika anledningar och i de flesta fall kan det innebära att du gör dig skyldig till brottet kränkande fotografering", skrev poliskontot.
Inlägget gillades av ett annat av Polismyndighetens konton, "Polisen Södermalm", som har 38 700 följare.
De instagrammande polisernas påstående är dock en direkt lögn. Av brottsbalken framgår att det enda som är straffbart som kränkande fotografering är att i hemlighet filma någon som befinner sig "inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme".
Att filma polisingripanden som äger rum utomhus på allmän plats är med andra ord fullt lagligt.
Att poliser spred desinformation till närmare 20 000 följare via ett av Polismyndighetens officiella konton på sociala medier gav snart upphov till skarp kritik. Juridikprofessorn Mårten Schultz klargjorde på Twitter att det "i princip aldrig" är brottsligt att filma polisingripanden och ett konto som drivs av en åklagare skrev att det "generellt sett" går bra att filma ingripanden så länge polisens arbete inte störs.
Även på Instagram påpekade många att poliserna hade fel. Inlägget raderades så småningom med hänvisning till att det blivit "dålig stämning i kommentarsfältet".
De felaktiga uppgifterna har ännu inte rättats av Polismyndigheten.