Blodbad i Berlin

Polis i Milano sköt ihjäl Berlinterroristen

Publicerad 23 december 2016 kl 12.20
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Italiensk polis sköt natten till fredagen ihjäl Anis Amri, den tunisiske man som jagats misstänkt för terrordådet i Berlin i måndags, skriver AP.

Dela artikeln

Amri stoppades tidigt på fredags­morgonen i en poliskontroll i stadsdelen Sesto San Giovanni i Milano och ombads identifiera sig. När han skulle ta fram legitimationen från sin ryggsäck slet han istället fram en pistol.

Den 24-årige araben sköts därefter ihjäl i en eldstrid med polisen. En av polismännen träffades av ett skott från Amri, men är inte livshotande skadad. Han vårdas på sjukhus för sina skador och uppges återhämta sig.

– Den dödade personen är, utan tvekan, Anis Amri som misstänks för terrordådet, kommenterar Italiens inrikes­minister Marco Minniti under en press­konferens.

Enligt Minniti var det Amri som började skjuta och de två poliserna besvarade elden och sköt ihjäl honom.

Det är oklart hur den efterlyste terroristen tagit sig från Tyskland till Italien.

Anis Amri kom till Europa 2011 under den så kallade arabiska våren. Sin första tid bodde han i Italien där han avtjänade ett fängelsestraff för mordbrand sedan han tänt eld på ett asylboende.

Förra året tog han sig vidare till Tyskland där säkerhets­tjänsten BND fick upp ögonen på honom. De bedömde honom som ett hot mot rikets säkerhet och ville få honom utvisad till arabvärlden.

I somras fick 24-åringen avslag på sin asylansökan, men kunde stanna kvar i Tyskland som så kallad papperslös flykting. Anledningen var att Tunisien inte ville ha tillbaka den kriminelle araben och vägrade erkänna att han var medborgare i landet.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0