Brittiska forskare har kartlagt britters genetiska härkomst i en stor undersökning, rapporterar The Telegraph. I studien ingick 2000 personer från hela Storbritannien. Kraven på deltagarna var att de måste bo på landsbygden och att alla mor- och farföräldrar måste vara födda i samma område.
Resultatet kommer att presenteras på Royal Society's summer science exhibition i London i juli.
De mest genetiskt avvikande av britterna var invånarna på Orkneyöarna, norr om Skottland. De har skandinavisk härkomst. Öarna styrdes av vikingar från år 875 till år 1472. Området togs över av Skottland efter att danskarna hade misslyckats med att betala en hemgift. Det fornnordiska språket utvecklades på öarna till det lokala språket norn. Majoriteten av befolkningen på Orkneyöarna hade norn som sitt modersmål ända in på 1600-talet. Det hävdas att de sista talarna av norn dog på 1800-talet.
Befolkningen i Wales och Cornwall, sydvästra England, har också klart distinkt DNA, som beskrivs som förromerskt och är likt franskt och irländskt DNA. Man tror att invånarna där är rester av de folk som koloniserade de brittiska öarna efter istiden slut för 10000 år sedan.
Invånarna i östra och centrala England visade sig vara av blandad härkomst. DNA matchade förromersk, anglosaxisk och dansk DNA.