Covid-19 i Sverige

Omöjligt "sjukvårda sig ur" full coronapandemi

Publicerad 6 mars 2020 kl 00.03

Inrikes. Om coronaviruset utvecklas till en fullskalig pandemi kan sjukvården inte användas för att stoppa dödligheten. Istället är en kraftig begränsning av människors rörlighet, liknande den som gjorts i Kina, det enda alternativet för att begränsa smittan. Det förklarar Mikael Fjällid, specialistläkare i intensivvård, i en intervju med Exakt24.

Dela artikeln

Antalet corona-smittade har ökat betydligt varje dygn den senaste veckan, i Stockholm mer än fördubblats på ett dygn. Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell påstod i DN på torsdagen att importfallen kan klinga av nu.

Men det är inte säkert att smittan avtar.

Flera andra experter tror tvärtom att den kan komma att explodera och kanske smitta halva den svenska befolkningen.

I en intervju med Exakt24 säger nu intensivvårdsläkaren Mikael Fjällid, som även är politisk kandidat för invandringskritiska Alternativ för Sverige, att detta inte är något som sjukvården kommer kunna lösa, oavsett om halva befolkningen eller tusentals personer smittas. Det finns inte i närheten av tillräckligt många vårdplatser.

– Sverige har ungefär fem vårdplatser på hundratusen invånare. Det är hälften av Europasnittet, konstaterar han.

Lösningen handlar i stället om mobilitetsbegränsning, som han kallar det. Alltså hur människor rör sig och interagerar med andra. Och det måste invånarna i stort sett sköta själva, tror Fjällid, som är tveksam till att demokratiska stater kommer att kunna agera på det kraftfulla sätt som Kina gjort för att få smittspridningen att begränsas där.

I Sverige har myndigheterna istället varit långsamma med att agera och upprepade gånger kommit med tvärsäkra uttalanden som visat sig vara fel, konstaterar Mikael Fjällid.

– Tyvärr är det väl så, eftersom de varit senfärdiga med att stoppa flyg, att rekommendera folk att inte resa, att undvika större folksamlingar som konserter och annat, så... Om vi tittar på hur smittan ökar nu den senaste veckan så har vi ett multiplikativt förlopp i insjuknandegrad. Alltså det finns en exponentiell potentiell smittoutveckling. Och då går det rätt fort. Det kan man ju se i norra Italien i Lombardiet bland annat. Sjukhusen där blev väldigt snabbt överbelastade och slutade fungera, säger Fjällid till Exakt24.

Kina har visserligen lyckats få ner smittan, men gällande detta påpekar Fjällid att det är en diktatur som använt "drakoniska" metoder och bland annat svetsat igen bostadshus och satt 750 miljoner människor i karantän.

Problemet är också att Sverige är beroende av globalt tillflöde av till exempel medicinteknisk utrustning, vilket gör oss "oerhört såbara", säger han. Detta är något som infektionsläkare och epidemiologer varnat för länge.


Nyheter från förstasidan

Skjutning i Kungens kurva – 14-åring gripen

Blodiga kaoset mitt under lunchrusningen. Pojken uppges vara på rymmen – restauranganställd sköts med flera skott.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.