Konflikten i Ukraina
Ihor Kolomojskyj mötte förra veckan reportar från Radio Svoboda utanför Naftogaz högkvarter i Kiev.

Oligarken Kolomojskyj kan skapa kaos i Ukraina

Publicerad 25 mars 2015 kl 18.32

Utrikes. Den israelisk-ukrainske mångmiljardären Ihor Kolomojskyj avsattes idag som guvernör i Dnipropetrovsk oblast. Det sker i samband med en infekterad konflikt med regeringen i Kiev som kan innebära ett allvarligt hot mot stabiliteten i landet. Läget kompliceras av att Kolomojskyj personligen kontrollerar flera högerextrema bataljoner med stor våldskapacitet.

Dela artikeln

Efter statskuppen i fjol utnämndes Ihor Kolomojskyj till guvernör i Dnipropetrovsk oblast i östra Ukraina. Han har fram till helt nyligen varit lojal med Kiev och gett ett avsevärt bistånd till regimens kamp mot separatister i de närliggande länen Donetsk och Luhansk.

Läget förändrades dock drastiskt förra veckan, då parlamentet och regeringen i Kiev vidtog åtgärder som begränsar oligarkens inflytande som delägare i energijättarna Ukrtransnafta och Ukrnafta.

Kolomojskyj svarade med att dyka upp på bolagens högkvarter – åtföljd av en grupp beväpnade män. Han hotade också att skicka 2.000 personer från sina privata miliser till Kiev för att "skydda" de två oljebolagen, enligt Kyiv Post.

Tidigt på onsdagsmorgonen beslutade president Petro Porosjenko – som även han tillhör de så kallade oligarkernas skara – att Kolomojskyj ska avsättas som guvernör.

Kampen mellan de två oligarkerna sprider oro i landet och det finns en stor osäkerhet kring hur Kolomojskyj kommer att agera. Han finansierar och kontrollerar nämligen personligen flera nationalistiska så kallade frivilligbataljoner som han hittills har ställt till regimens förfogande i striderna mot separatisterna i öst.

En av bataljonerna, Ajdar, är känd för sin brutalitet. Enligt en rapport som Amnesty släppte i september förra året har Ajdarbataljonen ägnat sig åt en rad möjliga krigsbrott, som kidnappningar, olagliga fängslanden, misshandel, rån, utpressning och troliga avrättningar. Ihor Kolomojskyj åtalades också förra året i sin frånvaro i Moskva misstänkt för mord, kidnappning och andra grova brott.

I söndags väckte oligarken uppståndelse genom att erkänna att de självutnämnda folkrepublikerna i Donetsk och Luhansk har "reell makt" över sina territorier. Det innebar ett rejält avsteg från det officiella propagandaspråket, enligt vilket separatisterna konsekvent ska benämnas som "terrorister".

Ledaren för Folkrepubliken Donetsk, Aleksandr Zachartjenko, svarade med att erbjuda Kolomojskyj en fredspipa. Han föreslog rentav att oligarken skulle utropa sig till ledare för en ny utbrytarrepublik: "Kolomojskyjrepubliken Dnepropetrovsk".

Strax före beskedet om att han hade avsatts som guvernör deltog Kolomojskyj i en intervju med franska tv-kanalen France 24. Han fick då frågan hur han såg på möjliga separatistuppror i Dnepropetrovsk.

– Det är ingenting jag vill se... men vad som helst kan hända, svarade han.

Att den oberäknelige oligarken skulle byta sida i konflikten och sätta in sina brutala högerextrema privatmiliser mot regimen är ett skräckscenario för Kiev. Än så länge är det dock svårt att avgöra vems protegé Kolomojskyj är och hur självständig han är i sina idéer och handlingar, säger statsvetaren Kira Sazonova i en intervju med Sputnik News.

– Det enda som står klart är att han försöker att destabilisera läget i Ukraina maximalt. Han är missnöjd med såväl sin rival Porosjenko som det nuvarande läget och kommer att göra allt i sin makt för att få situationen att vackla och säkerställa ännu en maktomfördelning på gynnsamma villkor.

Kira Sazonova fortsätter:

– I dagsläget är tygellösa väpnade förband det största problemet i Ukraina, ett problem som under de kommande månaderna och eventuellt även åren kan förvärras ytterligare och avgöra den ukrainska verkligheten. Och detta är något att frukta för både ukrainare och omvärlden.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.