Dödsskjutningen av Michael Brown
Barack Obama diskuterar situationen i Ferguson med USA:s justitieminister Eric Holder.

Obama visar inte något stöd för Brown

Publicerad 19 augusti 2014 kl 10.30

Utrikes. Den amerikanske presidenten Barack Obama talade igår ut om händelsen i St Louis-förorten Ferguson för snart två veckor sedan då den 18-årige afroamerikanen Michael Brown sköts ihjäl av polisen efter att ha rånat en butik.

Dela artikeln

© Bernard Pollack

Jay Nixon är Missouris guvernör.

– Det finns unga svarta män som begår brott, erkände en pressad president.

– Vi kan resonera om varför det händer – på grund av fattigdomen som de fötts in i, bristen på möjligheter, ett misslyckat skolsystem eller vad det nu än är – men om de begår ett brott, då måste de åtalas eftersom varje samhälle har ett intresse av allmän säkerhet, slog en ovanligt klarsynt Obama fast.

Därmed är Obamas ställningstagande denna gång annorlunda än vid Trayvon Martin-fallet för två och ett halvt år sedan då en ung afroamerikansk man sköts ihjäl efter att ha hoppat på och misshandlat en beväpnad väktare.

– Om jag hade haft en son, så hade han sett ut som Trayvon, proklamerade Obama då för att understryka rasaspekten av fallet. Ett uttalande han sedermera fick svidande kritik för. En av Obamas hårdaste kritiker då var den afroamerikanske baptistpastorn C.L. Bryant som ansåg att Obamas tal hade en "dunkel" underton.

Obama uttryckte även bekymmer över att guvernören i Missouri kallat in nationalgardet för att bistå polisen mot de uppblossande raskravaller som följt i dödskjutningen av rånaren Brown. Nationalgardet, som fungerar som ett slags delstatsmilitär, anlände under gårdagen till Ferguson men uppges initialt ha hållit sig i bakgrunden.

Polisen lyckades sedan på egen hand tömma gatorna under måndagskvällen, utan hjälp från nationalgardet, för att upprätthålla det utegångsförbud som utlysts för att få stopp på kravallerna och plundringarna. Polisen hade då under kvällen utsatts för både beskjutning och fått brandbomber kastade mot sig, skriver AP.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Israels nya krav på SD: "Be om ursäkt för Förintelsen"

Skryter om att de är det mest Israelvänliga partiet. Men Israel vill fortfarande inte ta i SD med tång, bekräftar ambassadören nu.0 

Ekonominyheter

Bitcoin rusar till ny rekordnivå

Seglar på Trump-vågen.. Kryptovalutan når ny viktig milstolpe.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.