Depressioner, känsla av avundsjuka, isolering och dåligt självförtroende. Tidigare studier har visat på en lång rad negativa hälsoeffekter av flitigt Facebookanvändande. Nu visar ännu en studie att en veckolång paus från det sociala mediet leder till en signifikant ökning av välmåendet.
2.000 människor deltog i studien. De delades in i två grupper där den ena gruppen fortsatte att använda Facebook som vanligt medan den andra loggade ut från Facebook och ägnade sin tid åt annat istället. Skillnaden var dramatisk redan efter en vecka.
"Deltagarna som tog en veckolång paus från Facebook rapporterade signifikant högre nivåer av tillfredsställelse med livet och ett signifikant förbättrat känsloliv", konstaterar forskarens författare Tromholt Morten.
Störst positiva effekter uppmättes bland dem som använde Facebook i stor utsträckning innan de deltog studien medan mer måttliga effekter uppmättes bland mer måttliga Facebookanvändare.
Trots att ett flertal studier visar att det är nyttigt för det mentala välmåendet att dra ned på sitt Facebookanvändande fortsätter folk att posta fler och fler inlägg, ladda upp bilder och skriva kommentarer på sajten. Enligt en annan studie beror det på att människor har falska förhoppningar om att en stund inloggad på Facebook ska öka deras välmående, när det i själva verket är tvärtom.
Ju längre tid man är inloggad på Facebook, desto sämre mår man när man är klar. En av anledningarna är att många känner att de slösat bort tiden utan att få något vettigt gjort när de är klara med Facebook.
Samma studie visade emellertid inte några sådana effekter med internetsurfande överlag, utan endast när det gäller Facebookanvändande.
Enligt Statista har Facebook idag över 1,7 miljarder aktiva användare varje månad.