Regeringen bör tillsätta en oberoende utredning som ser över det underlag och de metoder som användes i Sveriges del av Pisa-undersökningen 2018 och hur det kan ha påverkat resultatet. Det anser utbildningsutskottet, som föreslår att riksdagen ska rikta en uppmaning, ett tillkännagivande, om detta till regeringen.
S, MP, C och V ville inte ha någon ny granskning och röstade emot ett tillkännagivande. Men Liberalerna, som har en hög andel lärare och annan skolpersonal bland de egna väljarna, vågade inte rösta med regeringen och tillkännagivandet gick därför igenom när utbildningsutskottet behandlade frågan i förra veckan.
"Utbildningsutskottet har fått uppgifter via medierna om att elever som har begränsade kunskaper i svenska har undantagits från att göra provet, trots att de varit länge i Sverige och inte uppfyller riktlinjerna för när elever får undantas. Vidare var det svenska bortfallet av elever som var utvalda att skriva provet men inte gjorde det större än tidigare och högre än genomsnittet för OECD. Det finns också uppgifter om att Skolverket gjort felaktiga beräkningar, vilket skulle kunna ha gjort att den svenska poängen ser bättre ut än vad den egentligen är", heter det i utskottets motivering av beslutet.
Regeringen har tidigare bett OECD att granska Sveriges resultat i PISA 2018 en gång till. Men utbildningsutskottet anser inte att det är tillräckligt.
Utskottet vill nu se en oberoende utredning med personer som är fristående från Skolverket och OECD. Utredningen ska se över det underlag och de metoder som användes i Sveriges del av PISA 2018 och hur dessa påverkade resultatet.
Förslaget om tillkännagivande är ett så kallat utskottsinitiativ. Det betyder att förslaget har väckts i utskottet och inte bygger på ett regeringsförslag eller en riksdagsmotion. Förslaget har lagts fram av Moderaterna respektive Liberalerna.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet har invändningar och föreslår i en reservation att riksdagen ska säga nej till att rikta ett tillkännagivande till regeringen om en oberoende utredning av PISA.
PISA (Programme for International Student Assessment) är en internationell studie som organiseras av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Studien mäter 15-åringars kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap och har genomförts vart tredje år sedan år 2000. Den senaste studien genomfördes år 2018. Totalt deltog då 79 länder, varav alla de 37 OECD-länderna. I Sverige deltog 5 500 elever i 207 grundskolor och 16 gymnasieskolor.