En serbisk familj fick avslag på sin asylansökan i februari i år. Serbiska medborgare kan normalt sett resa in i Sverige och utan visum stanna i 90 dagar. Men eftersom familjen inte tänkte vara i Sverige under en begränsad tid, utan kom för att söka asyl, ansåg Migrationsverket att familjen i enlighet med tidigare praxis kunde avvisas direkt. Nu har Migrationsöverdomstolen slagit fast att det var fel av Migrationsverket.
–Familjen har haft rätt pass och behövde inga andra tillstånd för att vara i Sverige under den perioden, säger kammarrättsrådet Maria Åhrling till Dagens Nyheter.
Migrationsverket hade också beslutat att familjen inte skulle få återvända till Sverige på två år. Även det beslutet upphävs eftersom det enligt Migrationsöverdomstolen inte fanns skäl till avvisning.
Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket, säger att det kan finnas andra skäl till att asylsökande från exempelvis Balkan inte har rätt att stanna i Sverige i 90 dagar, till exempel att de inte kan försörja sig i Sverige under den tiden. Han ser i vilket fall som helst en risk för att Migrationsverket på grund av det här beslutet kommer att behöva lägga större resurser på ärenden där det egentligen är uppenbart att det saknas asylskäl.
Hittills i år har 1455 personer från Serbien, Albanien, Bosnien, och Makedonien ansökt om asyl i Sverige. Medborgare från dessa länder har rätt att resa in i Sverige och stanna i 90 dagar såvida de har biometriska pass.