Magnus Olsson

Nej till SD-förslag om att avveckla kriminella Romska rådet

Publicerad 29 november 2024 kl 10.45

Inrikes. Skattefinansierade Romska rådet i Malmö är känt för sina kriminella företrädare och för sitt parallella rättssystem, "romani kris". Nu har politikerna beslutat att rådet ska vara kvar, men att verksamheten ska "pausas".
– Vi menar att det räcker nu och att rådet upplöses, säger Magnus Olsson (SD).

Dela artikeln

Sverigedemokraternas förslag om att upplösa Malmö stads romska råd avslogs av kommunstyrelsen.

I stället beslutades att rådet ska pausas och granskas vidare.

SD:s oppositionsråd Magnus Olsson kallar det för ett "urvattnat beslut".

– Vi menar att det räcker nu och att rådet upplöses, säger Olsson i ett pressmeddelande.

Det romska rådet inrättades 2018 för att stärka inkluderingen av den romska minoriteten, men SD har riktat återkommande kritik mot verksamheten.

Partiet hänvisar till avslöjanden om oegentligheter, såsom parallella romska hedersrättegångar (så kallade romani kris) och brottsdömda representanter. Tidigare i år rapporterade media om att hälften av de romska representanterna i rådet var dömda för brott – flera av dem var inte ens svenska medborgare.

Kommunstyret säger nu nej till att upplösa rådet men medger att det finns en "otydlig struktur och ansvarsfördelning". Därför kommer nu en vidare granskning av Malmö stads arbete med romsk inkludering att tillsättas och under tiden denna sker pausas romska rådets verksamhet.

"Ingen verkar veta vad de gör"
– Vi sverigedemokrater vill veta vilka konkreta åtgärder som ska vidtas för det här är ingen nyhet att romska rådet har haft en motsatt verkan än den avsedda – i stället för att inkludera den romska gruppen har verksamheten under de sju år den pågått uppmuntrat till och cementerat segregering och utanförskap, säger Magnus Olsson.

År 2021 lämnade SD rådet då det framkom att romska representanter där var engagerade i romani kris.

– Ingen, inte ens de socialdemokrater som sitter och har suttit ordförande för rådet, verkar veta om föreningarna som finns representerade där har någon verksamhet, vad de gör eller vad de står för. Medias granskning visar på otaliga och allvarliga brister i det romska rådet och likaså är RIKC i allra högsta grad berörda då de samverkar med rådet och har nära kontakt med dessa romska föreningar, säger Magnus Olsson.

Kommunstyrelsen medger att det finns en "otydlig struktur och ansvarsfördelning" inom rådet. En granskning ska nu genomföras för att utreda Malmö stads arbete med romsk inkludering. Under tiden pausas rådets verksamhet.

SD hade också föreslagit en utredning av Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC), som samverkar med rådet. Beslutet innebär dock ingen omedelbar nedläggning av någon av verksamheterna.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.