Det är forskare från Sahlgrenska Cancer Center och Chalmers som gjort en genetisk analys av prover från 400 patienter som genomgått behandling för hepatit C.
I studien identifierade forskarna en gen kallad ITPA, som man sedan tidigare vet är förändrad hos en tredjedel av befolkningen i Nordeuropa. Genvarianten gör att enzymet ITPas, vars uppgift är att ”städa bort” genetiska byggstenar som våra celler inte använder, fungerar sämre.
Det visade sig att hepatit C-patienter med den speciella genvarianten har betydligt större chans att bli botade.
– Den tredjedel svenskar och andra nordeuropéer som bär på genvarianten har sannolikt fler instabila genetiska byggstenar i omlopp, som därmed kan byggas in i virusgenomet. Till skillnad från normala celler har virus inga säkerhetssystem som kan rätta till dessa misstag. Vår teori är att när virus bygger in dessa felaktiga byggstenar i sina gensekvenser blir de instabila och därmed mer känsliga för antivirala läkemedel, säger Martin Lagging, infektionsläkare och professor i klinisk virologi vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Denna aspekt på försvar mot virusinfektioner har tidigare varit okänd. Vår förhoppning är att vår studie kan öppna för nya och mer effektiva läkemedel, som verkar genom att undertrycka funktionen hos ITPas-enzymet.
Det är sedan tidigare känt att cirka tio procent av Europas befolkning är immun mot Hiv, något som enligt en teori har att göra med genetiska mutationer som historiskt ägt rum för att skydda mot digerdöden och andra epidemier som drabbat kontinenten.