Inlägget som Hess döms för.

SD-politiker döms för islamkritik

Publicerad 8 maj 2014 kl 17.11

Politik. Sverigedemokraten Michael Hess från Karlskrona dömdes idag till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp efter att ha kopplat samman religionen islam med våldtäkter. Enligt domen var uttalandet inte en del av en "saklig och vederhäftig diskussion" – och det spelar därför ingen roll om det är sant eller inte.

Dela artikeln

Åtalet gällde en kommentar på Facebook som Hess skrivit i anslutning till en artikel på Aftonbladet som handlade om kvinnor som våldtagits på Tahrirtorget i Kairo.

"När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder", skrev SD-politikern.

Hess, som själv har varit bosatt i Mellanöstern i elva år, har hävdat att med kommentaren ville få igång en debatt och förmå journalister att granska fenomenet djupare.

Som bevis på sin oskuld lämnade Michael Hess bland annat in en sammanställning av studier som visar att män med härkomst från muslimska länder är mycket kraftigt kraftigt överrepresenterade i den svenska våldtäktsstatistiken. Där ingick officiella siffror från Brå där det framgår att män från från Nordafrika och Irak genomsnitt är inblandade i våldtäkter 23 respektive 20 gånger oftare än svenskar.

Får böta 32.000

Rådmannen Lise-Lotte Bäckström och de tre socialdemokratiska nämndemännen vid Blekinge tingsrätt tar emellertid inte hänsyn till politikerns invändningar, utan dömer honom till villkorlig dom och 32.000 kronor i dagsböter för åsiktsbrottet "hets mot folkgrupp".

"Det är [...] uppenbart för tingsrätten att Michael Hess har avsett att läsarna av hans kommentar ska läsa hela uttalandet i ett sammahang [sic] och att läsarna ska få uppfattningen att det är den islamska tron som ligger bakom våldtäkterna när gärningsmännen har sitt ursprung i Mellanöstern och Nordafrika. Uttalandet utrycker [sic] en uppenbar missaktning gentemot invandrare med islamistisk trosbekännelse", står det i domen.

Uttalandet är enligt rätten inte att betrakta som "en del av en saklig kritik" – och den forskning som Hess hänvisat till under rättegången är irrelevant.

Spelar ingen roll om det är sant

Tingsrätten konstaterar att "frågan om huruvida Michael Hess uttalande har varit sant, eller i vart fall för Michael Hess framstått som sant är utan betydelse i målet". Anledningen är att SD-politikern lämnat in forskningsstödet i efterhand.

För att att uttalandet skulle ha kunnat klassats som saklig kritik skulle Hess ha varit tvungen att hänvisa till all relevant forskning direkt i Facebook-inlägget, slår rätten fast.

"Vid gärningstidpunkten har Michael Hess inte hänvisat varken till etablerad forskning eller islamska källor. Det är först i samband med åtalet som Michael Hess har försökt påvisa stöd i forskning och religiösa skrifter. Tingsrätten konstaterar därför att det är uppenbart att Michael Hess uttalande inte varit en del i en saklig och vederhäftig diskussion."


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0