Det är tredje gången som SDU får avslag av Ungdomsstyrelsen. Däremot får alla andra politiska ungdomsförbund runt en miljon kronor i bidrag vardera.
Enligt Ungdomsstyrelsen uppfyller de lokala stadgarna för SDU:s medlemsföreningar inte kraven i myndighetens regelverk, eftersom namnen på lokalföreningarna anges i rubriken till stadgarna och inte - vilket Ungdomsstyrelsen påstår är nödvändigt - efter ett paragraftecken. Eftersom paragraftecknet (§) saknas har Ungdomsstyrelsen därför beslutat att avslå ansökan.
"För att myndigheten ska anse att stadgarna har antagits i demokratisk ordning ska det framgå att det är föreningens stadgar till exempel genom att föreningens namn finns med i stadgarna (i paragraf)", skriver Ungdomsstyrelsen i sitt avslagsbeslut.
Fria Tider har läst de lokala stadgarna som bär rubriken "Sverigedemokratisk Ungdom, Normalstadgar 2012, Antagna 16 mars 2013, SDU Va?st". Det finns även ett mötesprotokoll som visar hur SDU Väst har antagit stadgarna, men detta räcker alltså inte, hävdar myndigheten.
- Vi kan inte utläsa att stadgarna tillhör lokalföreningen när vi tittar på stadgarna i sig, utan där står det att de tillhör Sverigedemokratisk Ungdom, säger Marina Tjelvling som är den handläggare på Ungdomsstyrelsen som har berett ärendet om SDU.
Att namnet på lokalföreningen framgår av rubriken spelar enligt Tjelvling ingen roll, eftersom myndigheten endast har valt att ta hänsyn till den text som står efter stadgarnas paragraftecken.
När Fria Tider når Gustav Kasselstrand är han fly förbannad över Ungdomsstyrelsens beslut.
- Det här är helt klart politiskt motiverat och det är särskilt allvarligt såhär under ett valår. Den här gången försöker man hänvisa till att våra lokalföreningar har valt att anta normalstadgar som är gemensamma för organisationen, vilket Ungdomsstyrelsen själva skriver att man får göra i sina allmänna råd.
Enligt Gustav Kasselstrand är det uppenbart att de lokala föreningarna har valt att anta sina stadgar i god demokratisk ordning.
- Vi har haft en dialog med Ungdomsstyrelsen under hela ärendets gång och stämt av alla detaljer en efter en. De har inte haft någonting att invända mot stadgarnas utformning förrän nu i efterhand, säger han.
Enligt Gustav Kasselstrand kommer SDU nu att överklaga Ungdomsstyrelsens beslut. Han vill inte spekulera i om ungdomsförbundet kommer att ansöka om ett interimistiskt beslut i syfte att få tillgång till pengarna redan under valrörelsen. SDU driver sedan ett år tillbaka en process i Förvaltningsrätten rörande förra årets avslagsbeslut, där en dom väntas inom kort.