Bakom initiativet står Brasilien och Tyskland, som lade fram sitt resolutionsförslag under fredagen. Enligt uppgifter till Foreign Policy ska nära USA-allierade såsom Frankrike och Mexiko ingå i de övriga 19 länder som just nu samtalar med Tyskland och Brasilien om en resolution mot USA, tillsammans med välkända USA-motståndare såsom Venezuela och Kuba.
Enligt Foreign Policy sammanfaller tidpunkten för resolutionen med en ökad intern kritik i USA, där övriga delar av underrättelse- och säkerhetskomplexet har börjat oroa sig för att NSA kan forma landets utrikespolitik på egen hand, genom att avlyssna viktiga ledare såsom Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Sverige utmärkte sig inledningsvis genom att regeringen, som genom spaningsmyndigheten FRA själva hjälper USA att spionera på Sveriges grannländer, öppet försvarade den amerikanska avlyssningen också när det gällde telefonsamtal.
Jag vet vilken värld vi lever i, sade Carl Bildt till TT på fredagen, när han förklarade att han inte var upprörd över USA:s avlyssning och att han själv aldrig säger saker på telefon som kan skada Sverige.
Enligt Carl Bildt har alla som kommit i kontakt med svensk säkerhetspolitik alltid tigit om saker som kan skada Sverige när de talat i telefon, så det gör ingenting om USA lyssnar av svenska makthavares mobiltelefoner över huvud taget.
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg var kritisk till regeringens uttalanden och sade samtidigt till SVT att hon förväntar sig att Sverige reagerar med kraft när principer som rättsstater ska stå för sätts ur spel, vilket är fallet är med NSA:s övervakning.
När det stod klart att en rad länder nu väntas ställa sig bakom resolutionen i FN tystnade så småningom Carl Bildt även på Twitter, där utrikesministern annars brukar vara mycket aktiv.
"En otypisk twittertystnad från @CBildt om USA:s massövervakning. Varför denna plötsliga diskretion i brännande utrikespolitisk fråga?", frågade sig Ramberg under lördagen på Twitter.