I den senaste utgåvan av IMF:s publikation Fiscal Monitor diskuteras olika möjligheter att komma till rätta med de omfattande statsfinansiella problem som tynger många länder i Europa.
En metod som IMF framhåller som en möjlig lösning på skuldproblematiken är att helt enkelt konfiskera en del av medborgarnas tillgångar. Den möjligheten diskuteras på s. 49 i rapporten under rubriken En engångsavgift på kapital.
Den snabba försämringen av de offentliga finanserna i många länder har återuppväckt intresset för en kapitalavgift en engångsskatt på privat förmögenhet som en undantagsåtgärd för att återuppnå en hållbar skuldsituation, skriver IMF.
För att få ned statsskulderna till den nivå de befann sig på innan den ekonomiska krisen bröt ut skulle det enligt rapporten krävas att ungefär 10 procent av de europeiska hushållens nettoförmögenhet konfiskerades. Om en sådan engångsavgift ska vara effektiv krävs det att medborgarna tas med överraskning så att de inte ges möjlighet att undvika den nya skatten genom olika former av "kapitalflykt", understryker IMF.
IMF skriver att en engångsavgift bara är ett av flera möjliga sätt att komma ur den skuldfälla som Europa befinner sig i. Två tänkbara alternativ som IMF nämner i rapporten är att stater helt enkelt vägrar att betala tillbaka sina statsskulder eller urholkar deras värde genom ökad inflation.
Detta ska kanske inte ses som ett skarpt förslag från IMF utan ett sätt att få igång en debatt. Men bara det faktum att IMF kan föra fram en sådan tanke bekräftar det som blivit allt tydligare under finanskrisen: inget är längre heligt, kommenterar ekonomijournlisten Andreas Cervenka i Svenska Dagbladet.