Skånepolisens informationschef Lars Förstell håller med om att gallringen av intressanta personer kan ha brustit i det omtalade registret. Men att det skulle röra sig om registrering av etnicitet förnekar han bestämt i en intervju i dagensmedia.se.
- Personer i våra register är inte med för att de är romer, kosovoalbaner eller homosexuella. De är med för att de kan ha viktig information att komma med. Men det betyder inte att de är misstänkta.
Förstell är också starkt kritisk till DN:s hanterande av frågan. När han ställdes mot väggen med uppgifter om ett "olagligt romregister" var det först inte tydligt vad tidningen avsåg. Sedan slogs hans till synes motstridiga uppgifter om att ett sådant register först inte fanns och senare medgivanden upp som att han svängde i sakfrågan.
- Frågan som är ställd är "har polisen ett olagligt register över romer" och det hävdar jag fortfarande att vi inte har, påpekar Förstell.
Det som finns är en kartläggning med personuppgifter om kriminella grupperingar och dess omgivning. Några uppgifter om personernas etnicitet finns inte i den uppmärksammade analysfilen. Det finns alltså inget "olagligt register" över romer, bara ett brottsutredningsmaterial där de allra flesta inblandade och deras omgivning är romer.
Förutom att journalisterna vinklat uppgifterna på det här sättet ger Lars Förstell exempel på när tidningarna missuppfattat händelseförlopp och rapporterat andra journalisters uppgifter som bekräftade sanningar:
Det finns ingen kontroll på uppgifter och en okunskap som är nästan förbluffande. Jag tycker att det är en riktigt dålig kvalitet på en del av journalisternas arbete.