Omega 3-fettsyror finns i höga halter i framförallt fet fisk. Ända sedan forskare på 1970-talet noterade ovanligt låga frekvenser av hjärt- och kärlssjukdomar hos befolkningar som äter mycket fisk, har man trott att Omega 3 bidrar till att förebygga sådana sjukdomar. Idag marknadsförs ett mycket stort antal Omega 3-baserade kosttillskott med argumentet att preparaten skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.
Omega-3 fiskolja bör ätas dagligen för att gynna det allmänna hälsotillståndet genom att bidra till ett sunt hjärta, skriver tillverkaren av ett populärt preparat i sin marknadsföring.
Men en stor italiensk studie publicerad i New England Journal of Medicine har inte funnit belägg för något sådant samband, skriver Läkartidningen i sitt senaste nummer. Studien omfattade över 12 500 personer som följdes av husläkare under fem år. Deltagarna delades in i två grupper, där den ena fick ett gram Omega 3 varje dag medan den andra fick ett verkningslöst placebopreparat.
Någon skillnad i antalet personer som avled till följd av hjärt- och kärlsjukdomar kunde inte observeras mellan de båda grupperna.
Samtidigt visar nya forskningsrön att Omega 3-fetter kan bidra till att öka förekomsten av allergier, skriver Svenska Dagbladet. En studie från Göteborgs universitet har funnit ett mycket starkt samband mellan höga halter fleromättade fettsyror i blodet hos nyfödda barn och uppkomsten av luftvägsallergier och eksem senare i livet. Sambandet tros bero på att omättade fetter hämmar utvecklingen av barnens immunsystem.