Den muslimske mannen hade blivit anvisad en praktikplats på integrationsenheten på Trollhättans kommun. När han skulle komma på besök för att hälsa på dem som arbetar där vägrade han att hälsa på sin kvinnliga arbetsledare genom att ta henne i hand.
Mannen påstod att han inte kunde ta henne i hand utan att behöva tvätta sig efteråt. Arbetsledaren ansåg att det inte var något bekymmer eftersom det fanns möjlighet att tvätta händerna på arbetsplatsen. Hon ansåg dessutom att det var ett krav att kunna hälsa på människor för att göra praktik på avdelningen.
Den muslimske mannen vände sig till Diskrimineringsombudsmannen (DO) men kommunens förvaltningschef Said Niklund, som även han är invandrare från Mellanöstern, beslutade att betala ut ett ordentligt skadestånd på 30 000 kronor till mannen innan DO ens hunnit ta upp fallet.
- Den sökande förklarade att hans religion förbjöd honom att ta främmande kvinnor i hand. Utifrån rättsläget har en person som missgynnats genom sin religion rätt till skadestånd. Vi gjorde fel och tog vårt ansvar och personen fick ekonomisk ersättning, säger Said Niklund till TTELA.
Kommunen har dessutom beslutat sig för att ge kvinnan en varning för hennes agerande. Om hon gör något mer "misstag" i sin roll som handläggare på integrationsenheten riskerar hon alltså att få sparken.
Fackförbundet Kommunal har reagerat emot hur man behandlat den kvinnliga arbetsledaren.
- Man måste ställa sig frågan vem som blivit kränkt. I det här fallet var det inte bara mannen utan även kvinnan, säger Lennart Andersson som är förre ordförande för Kommunal i Trollhättan som hade hand om ärendet fram till sin avgång.
- Här finns många frågor. Vad krävs för att stå till arbetsmarknadens förfogande? Kan man vägra att göra vissa saker och i så fall vad?
TTELA skriver även att turerna kring den kvinnliga arbetsledaren, varningen mot henne och det utbetalda skadeståndet skapat så pass stor oro på arbetsplatsen att man fått koppla in huvudskyddsombudet.