Tidningen konstaterar att Sverige har stridsvagnarna, Finland manskapet och Norge Arktis. Danmark har framförallt viljan att förändras, om man får tro tidningens analys.
Wall Street Journal skriver att de fyra stora nordiska länderna – Sverige, Finland, Norge och Danmark – i dag leder Europas militära återupprustning. De är dessutom bland Europas största givarna av militärt stöd till Ukraina per skattebetalare, noterar tidningen.
Ekonomiskt motsvarar Nordens ekonomi nästan Rysslands i storlek. Militärt ser det dock annorlunda ut.
Wall Street Journal konstaterar att det nordiska försvaret i dag är kraftigt eftersatt efter årtionden av nedrustning.
"Ingenstans märks detta lika tydligt som i Köpenhamn", enligt Wall Street Journal, som inte är imponerade av hur långt danskarna låtit avrustningen gå.
Danmarks försvar av Grönland, påpekar tidningen, vilar på "sju åldrande fartyg så avskalade från vapen och sensorer att de knappt räknas som krigsfartyg, och ett dussintal elitsoldater som tar sig fram med hundspann".
Danmarks beslut i februari att höja militärbudgeten med 70 procent ses därför av många som ett uttryck för panik.
– Danmark slåss mot klockan för att vi har tappat tron på amerikanerna. Om Nato inte kan skydda oss är Norden ett alternativ, säger Peter Viggo Jakobsen vid Royal Danish Defence College.
Finland kan däremot snabbt mobilisera 280.000 soldater och har 900.000 reservister – en enorm styrka i förhållande till landets storlek.
Makthavarna i Finland överväger nu att lämna Ottawakonventionen för att åter tillåta användning av personminor, vilket är ett sätt att utnyttja den fördel som man har som värnpliktsnation, där politikerna billigt kan skaffa fram många soldater att tillgå i ett krig.
Samtidigt är Sverige genom framför allt familjen Wallenberg en motor för militär industriutveckling och uppfinningsrikedom inom dödandets konst.
"Stridsvagn 122 och CV90 tillhör världens främsta militära fordon. JAS 39 Gripen deltog nyligen i sin första Nato-operation mot ryska flygplan (en vanlig spaningsrote över Östersjön, FT:s anm) och Sveriges värnplikt är könsneutral och så selektiv att tusentals unga varje år får nobben", konstaterar tidningen.
Framöver kan ländernas vägar skiljas åt. Danmark och Sverige vill gärna bidra till fredsbevarande styrkor efter ett eventuellt eldupphör i Ukraina, medan Finland sannolikt föredrar att hålla sina soldater hemma längs den 130 mil långa gränsen mot Ryssland.
Men för tillfället är en gemensam nordisk försvarsstruktur en stark försäkring för framtiden, ifall Nato skulle krackelera.
– Det är en potentiell plan B om Nato inte fungerar, säger Matti Pesu vid Finlands internationella institut.