Under 2025 beräknas skattebetalarnas kostnad för assistansersättningen uppgå till cirka 27 miljarder kronor.
I själva verket är systemet en enda stor kriminell bluffmarknad där människor som bara i bästa fall är handikappade samarbetar med kriminella för att dränera skattebetalarna på pengar – ofta flera miljoner per handikappad person.
– Vården och omsorgen är infiltrerad av den organiserade brottsligheten. Assistansbranschen är särskilt utsatt eftersom det går att göra väldigt stora pengar om man använder assistansbolag för att begå brott, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, till SVT.
Den nya myndighetsrapporten, som väntas offentliggöras inom kort, har tagits fram av bland andra Försäkringskassan och Polisens nationella operativa avdelning (Noa). Den kartlägger kriminalitet i assistansbranschen under åren 2022–2023.
Enligt SVT:s uppgifter visar rapporten dessutom att:
• Cirka hälften av alla assistansanordnare har kopplingar till organiserad brottslighet.
• Fyra av tio handikappade riskerar att möta assistenter med kriminella kopplingar.
• 89 procent av alla handikappade väljer bolag med kriminella kopplingar.
Vad som räknas som ”kopplingar” har ännu inte klargjorts av myndigheterna. Försäkringskassan vill inte kommentera förrän rapporten publicerats.
– Det är viktigt för personer som lever på brottsvinster att ha en vit inkomst på pappret. Det tror vi på Ekobrottsmyndigheten kommer öka nu när vi har större möjligheter att ta egendom från personer som vi bedömer lever på brottsvinster, säger Sara Persson till SVT.
Regeringen väntas under tisdagen presentera åtgärder för att motverka den kriminella infiltrationen.
– Systemet fungerar uppenbarligen inte idag och behöver regleras, säger en källa med insyn i regeringens arbete till SVT.