I den publicerade intervjun presenterar Rubio en kursändring för amerikansk utrikespolitik: att USA inte längre ska finansiera någon form av censur, varken hemma eller utomlands – och att USA återigen ska bli ett globalt föredöme i yttrandefrihetsfrågor och utöva påtryckningar för att återinföra yttrandefrihet i allierade länder som avskaffat yttrandefriheten i olika grad.
Förändringen innebär ett tydligt tryck på Storbritannien och EU-länderna – däribland Sverige – som på senare år har kriminaliserat sådant som att "felköna" transvestiter och att "förringa" Förintelsen med mera.
Rubio pekar särskilt ut Europas utveckling som oroväckande, med lagstiftning som kriminaliserar yttranden och kan användas mot utländska medborgare som talar med andra icke-EU-medborgare om icke-EU-frågor.
– Vår första och främsta prioritet är amerikaner. Men det bredare perspektivet tycker jag vicepresidenten klargjorde bra på deras säkerhetskonferens i München, där folk blev galna av att höra det, men det är sanningen: Vad är det som knyter oss samman med Västeuropa? Det är våra delade värderingar, och där ingår – hoppas vi – yttrandefrihet.
– Om dessa urvattnas, och det här plötsligt är platser där människor grips på grund av sina uttalanden eller åsikter, då är en av hörnstenarna för våra gemensamma intressen – bortom militärt samarbete och sånt – under attack.
USA:s nya linje har redan konkretiserats i förhandlingar med Storbritannien, enligt Rubio.
– Vi har tagit upp det här. Jag var med i ovala rummet när vi träffade den brittiske premiärministern och den här frågan kom upp. Så det här har lyfts och har blivit en del av vår diplomati.
Enligt The Independent kräver vicepresident JD Vance att landet avskaffar sina lagar mot hets mot folkgrupp för att ett nytt handelsavtal ska bli aktuellt.
– Ingen yttrandefrihet, inget avtal. Så enkelt är det, säger en källa i Washington.
Mötet bekräftas nu av Rubio.
Liknande påtryckningar kan nu komma att riktas mot fler länder, däribland Sverige, där SD och regeringen på senare år har skärpt åsiktslagstiftningen kraftigt.
USA:s budskap är tydligt: Lagar som begränsar yttrandefriheten – även om de påstås göra det för att skydda minoriteter från kritik – är oförenliga med västerländska värderingar och kommer att betraktas som ett hinder för militära och ekonomiska samarbeten.
Rubio understryker att yttrandefriheten inte är något sorts valfritt tillval, utan en grundpelare i den västerländska demokratin.
– Det som förenar oss med Europa är våra gemensamma värderingar. Om dessa försvinner finns det inget kvar att bygga ett samarbete på, säger han.