– Humanoider har större kapacitet att interagera med sin omgivning jämfört med drönare eller robothundar, säger George Nikolakopoulos, professor och ämnesföreträdare för robotik och artificiell intelligens vid Luleå tekniska universitet.
– De kan gå i krävande terräng och till exempel bära saker eller använda verktyg. Vi hoppas bli en av de första forskargrupperna i världen som tar viktiga steg i att utveckla artificiell intelligens för humanoider så att de faktiskt kan användas i verkligheten.
Den nya satsningen innebär att fyra olika humanoider, som varierar i storlek och funktion, tas in till forskargruppen. Den första roboten, en G1 från den kinesiska tillverkaren Unitree Robotics, har redan anlänt.
Målet är att dessa maskiner inte bara ska kunna gå och röra sig, utan också fatta egna beslut och samarbeta i olika miljöer – utan mänsklig inblandning. Forskarna planerar att använda humanoiderna inom allt från industriarbete till sjukvård och rymdforskning.
– Vi kan föreställa oss en framtid där robotar helt självständigt utför svåra, repetitiva eller farliga arbetsuppgifter som människor gör idag. Det kanske låter som en framtid långt bort, men tro mig, den är precis runt hörnet, säger George Nikolakopoulos.