Tyskland har, till skillnad från Sverige, bara delat ut medborgarskap till en mindre andel av sina syriska invandrare.
I Sverige har istället fyra av fem syrier redan hunnit få svenska pass – många av den nuvarande regeringen – vilket omöjliggör återvandring om Sverige ska följa sina internationella åtaganden och fortsätta vara med i EU.
Friedrich Merz, ledare för kristdemokratiska CDU och därmed kandidat till förbundskanslerposten i Tyskland inför ett kommande nyval, går nu till hårt angrepp mot Tysklands nuvarande migrationspolitik och kräver att en stor andel av landets syriska invandrare skickas tillbaka till sitt hemland.
Under en intervju med ARD konstaterar Merz att endast "en tredjedel" av syrierna i Tyskland är integrerade och arbetar, medan "två tredjedelar inte arbetar".
– Många av dem kan återvända, och många måste återvända, säger Merz, som också slår fast att en stor andel av syrierna är unga män.
Merz betonar att de som inte är "integrerade" utgör en stor börda för de tyska skattebetalarna. Enligt officiell statistik bor omkring en miljon syrier i Tyskland. Av dessa är 210.000 sysselsatta, 250.000 "arbetssökande" och ytterligare 150.000 arbetslösa.
Efter Bashar al-Assads fall i Syrien har diskussioner om återvandring tagit fart i hela Europa. Även CDU:s bayerska systerparti CSU ställer sig bakom snabba utvisningar, särskilt för kriminella. CSU:s gruppledare i förbundsdagen, Alexander Dobrindt, säger att frivilliga återvändare bör få ekonomiskt stöd medan kriminella ska deporteras utan dröjsmål.
Förslagen möter dock motstånd. De gröna, som CDU planerar att samarbeta med efter valet i februari, har redan avvisat krav på massåtervandring av syrier. Lamya Kaddor, partiets talesperson för inrikesfrågor, kritiserar CDU:s linje.
– Genom att kombinera återvändarkrav med ekonomiska incitament visar CDU att de använder migrationspolitik som valfläsk, säger hon.
Lamya Kaddor menar att många syrier redan har blivit tyska medborgare och bidrar till samhället.
Även socialdemokratiska SPD anklagar CDU för att vara oetiska.
– Att prata om deportationer nu, i en tid av osäkerhet i Syrien, är cyniskt och ovärdigt, säger SPD:s vice gruppledare Dirk Wiese.
Alternativ för Tyskland (AFD) ställer sig däremot bakom CDU:s krav och kräver ännu hårdare tag. Även om CDU fortfarande vägrar att samarbeta med AFD förespråkar båda partierna numera en stramare migrationspolitik. Diskussionerna väntas bli avgörande inför det kommande nyvalet i februari 2025, då migrationsfrågan nu dominerar den politiska debatten i Tyskland.