Mads Mikkelsen.

Mads Mikkelsen: I Sverige måste man vara PK för att få göra film

Publicerad 4 december 2024 kl 11.15

Kulturnyheter. Den danske filmstjärnan Mads Mikkelsen riktar nu skarp kritik mot Sverige och den svenska filmindustrin. Han beskriver Sverige som "den duktiga storebrodern" där filmskapare tvingas slaviskt följa systemets ideologiska regler för att få möjlighet till statligt stöd.

Dela artikeln

– Jag antar att man inte får något filmstöd om man inte följer order från de styrande. Det är riskabelt eftersom man vill skapa berättelser som är roliga, intressanta och utmanande, säger Mads Mikkelsen i en intervju med Svenska Dagbladet.

Han kontrasterar detta med Danmark, som han beskriver som "den stygga lillebrodern" medan Sverige är "den duktiga storebrodern där man ska följa systemet".

Mikkelsen menar att det har skett ett "kulturellt skifte" där Sverige blivit mer politiskt korrekt jämfört med 1980-talet, då Danmark hämtade inspiration från svenska filmer.

Detta kan enligt honom vara orsaken till att dagens svenska filmer är så dåliga.

Mads Mikkelsen, som är känd för sin karriär i både Danmark och Hollywood, är nu aktuell som rösten till Kiros i den animerade filmen "Mufasa: The Lion King".

Ett skifte i svensk filmpolitik skedde 2021 i samband med att radikalfeministen Anna Serner år 2021 slutade som vd för Stiftelsen Svenska Filminstitutet. Den dåvarande S-regeringen valde då, efter hård kritik, att stryka det kritiserade så kallade mångfaldskravet som innebar att filmer som saknade vänsterideologiska inslag konsekvent nekades bidrag.

Kraven ledde till att nästan alla filmer som producerades i Sverige till slut blev kulturmarxistiska:


Har gett flera tusen vård. Hänvisar till "humanitära" skäl – möter skepsis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Trumps hot mot Brics: Strafftullar på "100 procent"

Kommer inte acceptera att dollarn utmanas.. "Vi kräver att dessa länder lovar att inte skapa en ny Brics-valuta."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.