Flera populära rätter på julbordet, särskilt de som innehåller fet fisk från Östersjön, kan innehålla höga halter av dioxiner och PCB. Enligt Livsmedelsverket är dessa miljögifter både långlivade och skadliga för hälsan, och de kan orsaka allvarliga problem som fosterskador, påverkan på immunförsvaret och till och med cancer.
Fet fisk från Östersjön värst
Fet fisk som vildfångad lax, strömming och ål pekas ut som särskilt problematiska i Livsmedelsverkets rapporter. Dioxiner och PCB lagras i kroppens fettvävnad och bryts ner mycket långsamt, vilket innebär att även små mängder kan få stora konsekvenser vid regelbunden konsumtion.
Enligt Livsmedelsverket är riskerna bland annat:
- Försämrad fertilitet och fosterskador.
- Påverkan på immunsystemet.
- Hudsjukdomen klorakne och ökad risk för cancer.
Sverige har undantag från EU:s gränsvärden
Trots att EU har strikta regler för dioxiner i livsmedel har Sverige ett undantag som tillåter försäljning av fisk med halter över EU:s gränsvärden. Det var Fredrik Reinfeldt som i början av 2010-talet gick emot Livsmedelsverket och begärde ett undantag hos EU med hänvisning till den svenska fiskerinäringens ekonomiska intressen. Detta innebär att svenska matbutiker kan sälja fisk med hur höga nivåer av miljögifter som helst utan hinder av EU.
Sverige har dock lovat att Livsmedelsverket, länsstyrelserna och kommunerna ska kontrollera de livsmedelsföretag som säljer fisk till andra EU-länder eller länder utanför EU, så att inte förgiftad fisk riskerar att ätas av någon som inte bor i Sverige. Misstänkta olagliga försäljningar rapporteras till Tullverket och kan åtalas som brott mot livsmedelslagstiftningen.
På sin hemsida erkänner Livsmedelsverket att mat som säljs i svenska butiker kan ge en rad skador, men att den fortfarande får säljas till följd av undantaget. Myndigheten försökte förgäves få regeringen att avstå från att begära ett undantag från gränsvärdena redan 2011, men undantaget har blivit kvar och gäller nu på obestämd tid.
Farliga rätter på julbordet
Livsmedelsverket uppmärksammar särskilt följande rätter som kan innehålla höga halter av dioxiner och PCB:
- Gravad lax och rökt lax – Om fisken är vildfångad från Östersjön.
- Strömming – En av de fiskarter som pekas ut som mest problematisk.
- Ål – Både en hotad art och en av de mest förorenade.
- Fet insjöfisk, exempelvis rökt sik, från Vänern och Vättern.
Livsmedelsverket rekommenderar konsumenter att istället välja odlad lax, som innehåller betydligt lägre halter av dioxiner och PCB.
Kvinnor i fertil ålder bör vara försiktiga
Enligt Livsmedelsverket är det särskilt viktigt för kvinnor som är gravida, ammar eller planerar att bli gravida någon gång i framtiden att undvika fet fisk från riskområden såsom Östersjön. Gifter som dioxiner kan påverka fostrets utveckling och ge långsiktiga hälsoproblem för både mamman och barnet.
För den som vill minska risken rekommenderar Livsmedelsverket att begränsa konsumtionen av fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern till högst två till tre gånger per år.
Så minskar du risken
Livsmedelsverkets rekommendationer för att minska exponeringen av dioxiner och PCB är att:
- Välja fisk från säkra källor, som odlad lax eller torsk.
- Begränsa konsumtionen av fet fisk från riskområden.
- Informera dig om var fisken kommer från innan köp.