Ökad judisk kritik mot SD

Publicerad 21 oktober 2024 kl 16.42

Inrikes. Judiska centralrådets ordförande, Aron Verständig, försvarar Svenska Kommittén mot Antisemitism (SKMA) efter att Sverigedemokraterna riktat kritik mot organisationen.

Dela artikeln

Ett bråk har uppstått efter att SKMA återigen pekat ut SD för antisemitism. I en debattartikel i Aftonbladet i fredags stämplade Jimmie Åkesson och flera andra SD-toppar SKMA som en politisk motståndare som ägnar sig åt smutskastning.

"Mot bakgrund av detta vill vi härmed deklarera att vi från och med nu betraktar SKMA som en politisk aktör, vars verksamhet till stora delar går ut på att opinionsbilda mot Tidösamarbetet i allmänhet, och Sverigedemokraterna i synnerhet", skriver de.

SD-topparna konstaterar också att det är "en politisk agenda, snarare än oro över växande antisemitism" som har varit SKMA:s drivkraft.

"Det är således helt i sin ordning att benämna deras tyckande som 'partsinlaga'. Vad SKMA uttrycker i olika sammanhang värderar vi således på samma nivå som vore det vilken politisk motståndare som helst. "

Men SKMA backas nu upp av den tunga judiska institutionen Judiska centralrådet.

– SKMA har ett väldigt högt anseende. Deras medlemmar är både judar och icke-judar. Organisationen har ett väldigt sakligt förhållningssätt till antisemitism och består av personer som har expertkunskap om antisemitism, säger Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig till Dagens ETC.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.