Giorgia Meloni.

Krav på förbättrade EU-relationer med Syrien – för att underlätta återvandring

Publicerad 17 oktober 2024 kl 13.57

EU. Italiens premiärminister Giorgia Meloni manar EU att normalisera relationerna med Syrien i syfte att underlätta att syrier i Europa kan återvända hem. Det rapporterar The Telegraph.

Dela artikeln

Migration vara ett dominerande tema när Meloni och andra europeiska ledare möts vid Europeiska rådets toppmöte i Bryssel.

Inför mötet uttryckte Meloni i den italienska senaten att EU:s strategi för Syrien bör omprövas för att skapa förutsättningar för att syriska flyktingar ska kunna återvända hem på ett "frivilligt, säkert och hållbart sätt".

EU avbröt de diplomatiska förbindelserna med Syrien 2011, i samband med inbördeskriget i landet. Trots detta har Italien, med stöd av bland andra Österrike, Grekland och Slovakien, efterlyst en översyn av EU:s Syrienstrategi.

Tidigare i år utsåg Meloni för första gången på tolv år en italiensk ambassadör till Syriens huvudstad Damaskus, ett steg som kan tolkas som ett försök att närma sig den syriska regeringen.

I dagsläget befinner sig över en miljon syrier i Europa, de flesta bosatta i Tyskland och Sverige enligt FN. Samtidigt har Syrien varit det land som flest invandrare kommer ifrån som illegalt försökt ta sig in i EU under 2023, enligt statistik från EU:s statistikbyrå.

Under 2023 beordrades över 484.000 personer som inte är EU-medborgare att lämna unionen, men endast omkring 20 procent av dessa – cirka 91.500 – följde faktiskt ordern.

Syriens president Bashar al-Assad har gjort klart att han vill att de syrier som lämnade landet ska återvända. Han har även infört amnestier så att vapenvägrare och andra säkert kan åka hem utan att riskera rättsliga påföljder.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lika många grova brott ouppklarade – trots 30 procent fler poliser

Brås utvärdering. "Polisen har haft en otillräcklig förmåga att möta utvecklingen."0 

Ekonominyheter

Långtidsarbetslösheten fortsätter att öka

Dystra siffrorna.. "Fler är arbetslösa längre och deras situation är svår."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.