Nooshi Dadgostar (V) och Jimmie Åkesson (SD) rök ihop under debatten. "Kan inte du gå hem", sade Åkesson när V-ledaren pressade honom om gängledaren som var gäst på hans bröllop.

Åkesson: "Vi är det kanske mest Israelvänliga partiet"

Publicerad 14 oktober 2024 kl 08.08

Inrikes. I samband med SVT:s partiledardebatt fick Jimmie Åkesson bemöta kritik från SKMA, Svenska kommittén mot antisemitism, som pekat ut SD-toppar för antisemitism. Åkesson kallade kritiken för en "partsinlaga".

Dela artikeln

Jimmie Åkesson fick av SVT frågan om SD har samma problem med antisemitism som Vänsterpartiet. Han svarade:

– Nej, vi har inget sådant problem i vårt parti. Vi är väl, skulle jag vilja påstå, dessutom det kanske mest Israelvänliga partiet i Sveriges riksdag. Det där är ju en partsinlaga, skulle jag kalla det för. Till skillnad från den allmänna bilden av Vänsterpartiet som man själva sätter i olika typer av demonstrationståg.

Åkesson fick också frågan om han inte håller med SKMA, som i en rapport i september hävdade att SD präglas av antisemitism ända upp i toppen av partiet.

”Åkesson leder ett parti som inte bara har rötter i nazismen utan som även i dag inbegriper en rad företrädare på olika nivåer som givit uttryck för antisemitism. Under åren har mängder av SD-politiker som spridit fördomar och hat mot judar avslöjats i mediala granskningar. Vissa har partiet sett sig nödgat att utesluta, men andra har fått stanna”, skrev SKMA i rapporten.

– Jag håller inte med om det överhuvudtaget. Det finns inget som helst utrymme för det i mitt parti. De exempel jag har sett, de är ganska bisarra exempel som inte har någonting med antisemitism att göra överhuvudtaget, svarade Åkesson.

Under själva debatten hade Jimmie Åkesson gått till hård attack mot Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) och anklagat hennes parti för att ha "gigantiska problem" med antisemitism.

SKMA:s ordförande Ulrika Knutson uppger för Aftonbladet att hon inte förstår vad Jimmie Åkesson menar med "partsinlaga".

– Jag förstår inte uttrycket. Det här är allmänt dokumenterat. Det finns där för var och en som kan läsa och lyssna.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognosen: Northvolt går i konkurs 14 oktober

Skuldberg av skatter och avgifter förfaller då.. "Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.