Granskningsnämnden fäller SVT för osaklighet

Publicerad 7 oktober 2024 kl 15.32

Media. Granskningsnämnden fäller inslag i Morgonstudion och Rapport på grund av missvisande grafik. SVT gjorde rättelser i senare sändningar, men dessa var enligt nämnden inte tillräckligt tydliga.

Dela artikeln

Inslagen i Morgonstudion och Rapport den 29 april 2024 handlade om prisökningar på drivmedel respektive kollektivtrafik och illustrerades med grafik.

Granskningsnämnden konstaterar i sitt beslut att staplar som representerade besparingar på kollektivtrafik var oproportionerligt stora i relation till staplarna som illustrerade politiska åtgärder som gynnar bilister. De gav därför en missvisande bild av att besparingarna på kollektivtrafik var lika stora – eller större – än åtgärderna som gynnar bilister.

SVT sände ett förtydligande i Rapport den 30 april och en rättelse i Morgonstudion den 2 maj. Enligt nämnden ska en rättelse kallas rättelse samt göra det tydligt för publiken vilken information som blivit fel och vad som är korrekt. Nämnden anser att rättelserna inte var tillräckligt tydliga och fäller därför inslagen.

Kravet på saklighet innebär att uppgifter som är av betydelse för framställningen ska vara korrekta och att framställningen inte får vara vilseledande, till exempel genom att väsentliga uppgifter utelämnas. SVT ska rätta uppgifter som förekommit i ett tv-program när det är befogat.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Kritik när Åkesson påstår att "Israels kamp är Sveriges"

Många har fått nog. "Håll käften om Israel och fokusera på Sverige."0 

Ekonominyheter

Prognosen: Northvolt går i konkurs 14 oktober

Skuldberg av skatter och avgifter förfaller då.. "Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.