Gängledare gäst på Jimmie Åkessons bröllop

Publicerad 5 oktober 2024 kl 12.35

Inrikes. Nyheten om att en ledare för ett kriminellt gäng var gäst på Jimmie Åkessons medie­upp­märk­sammade bröllop i veckan fortsätter att väcka debatt. Nu vill Socialdemokraterna kalla Säpo till justitieutskottet för att svara på hur säkerheten kan garanteras för ledande politiker som festar med kriminella.

Dela artikeln

Robert Hedarv är president för det kriminella MC-gänget Comanches, som finns på Säpos lista över kriminella gäng och jämförs med konkurrenter såsom Hells Angels och Bandidos.

Expressen avslöjade i veckan att han var gäst på Jimmie Åkessons bröllop i lördags, där också vice statsminister Ebba Busch (KD) deltog.

Skälet till att han fick komma på bröllopet var enligt partiet att Hedarv är Mattias Karlssons exfrus nye kriminelle pojkvän.

Nu planerar Socialdemokraterna att kalla Säpo till riksdagens justitieutskott för att svara på frågor om hur "säkerheten" ska kunna garanteras för ledande politiker som festar med företrädare för den organiserade brottsligheten framöver.

– Det är naturligtvis djupt olämpligt och oacceptabelt att några av Sveriges högst uppsatta politiker festar med, eller ens är i närheten av, den gängkriminella miljön, säger Annika Strandhäll (S) till Expressen.

– Det handlar om säkerheten för den yttersta statsledningen, och ytterst om att värna vår demokrati.

Expressens krönikör Viktor Barth-Kron bedömer att det faktum att Jimmie Åkesson bjöd in en ledare för ett kriminellt nätverk till sitt bröllop kommer med ett politiskt pris. Inte minst eftersom SD försöker sälja in sig till väljarna som ett parti som har en hård linje mot kriminalitet, invandring och liknande.

”Framgången bygger till stor del på att SD uppfattas ha en trovärdig politik i allmänhetens just nu mest prioriterade fråga – kampen mot kriminaliteten”, skriver Barth-Kron.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ny studie: Var femte arbetskraftsinvandrare saknar arbete

Har inte ens några synliga inkomster. "Vi måste ställa oss frågan om systemet verkligen fungerar som det är tänkt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.