Korruption
S-politikerna Emanuel Ksiazkiewicz och Yasemin Ergül.

S-toppar anställde sig själva som sekreterare

Publicerad 1 oktober 2024 kl 14.24

Inrikes. Två socialdemokratiska toppolitiker i Botkyrka, Emanuel Ksiazkiewicz och Yasemin Ergül, har avlönat sig själva som politiska sekreterare – trots att detta strider mot kommunens regler. På så sätt har de ökat sina inkomster med närmare 250.000 kronor per år vardera, avslöjar SVT Nyheter Stockholm.

Dela artikeln

Ksiazkiewicz och Ergül innehar redan fasta årslöner i sina roller som oppositionsråd.

Enligt kommunens reglemente, som trädde i kraft i april 2023, är det förbjudet för kommunalråd att förstärka sina inkomster genom att även ta på sig rollen som politisk sekreterare.

Trots detta började de båda S-politikerna få extra utbetalningar i början av 2024, visar lönespecifikationer som SVT Nyheter granskat.

Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, uttrycker stark kritik mot upplägget och menar att det spär på det så kallade politikerföraktet. Hon kräver nu att utbetalningarna stoppas omedelbart.

Emanuel Ksiazkiewicz har i en intervju med SVT erkänt att han mottagit de extra summorna men påstår att han inte kände till kommunens regler. Socialdemokraterna hävdar att de fått godkännande från kommunens tjänstemän för sitt upplägg. En mejlväxling mellan Ksiazkiewicz och kanslichefen på kommunstyrelsens förvaltning visar att Socialdemokraterna fick klartecken, men kanslichefen medger samtidigt att skrivningen i reglementet "inte är helt tydlig", vilket öppnar för olika tolkningar.

SVT har sökt Yasemin Ergül för en kommentar, men utan framgång.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.