Gröna smällen: Tiotals miljarder saknas när Northvolt går mot konkurs

Publicerad 1 oktober 2024 kl 09.35

Ekonomi. Situationen för hållbarhetsjätten Northvolt är betydligt mer ohållbar än vad som tidigare rapporterats, visar en kartläggning som Aftonbladet har gjort tillsammans med finansmän som studerat balansräkningen.

Dela artikeln

En av tidningens experter säger att Nothvolt är ”Europas största industriella fiasko i modern tid”.

Det krisande bolaget dras med förluster på tillverkningen, svindyra lån och en nedskrivning av värdet på sin fabrik, vilket leder till att Northvolt närmar sig konkursstatus.

Northvolt har enligt Aftonbladet banklån på totalt 16 miljarder, där en del av räntorna ligger på 6,5–8,5 procent och ett lån på 4,5 miljarder har en ränta på hela 12 procent. Vilka bankerna som står inför dessa kreditförluster är framgår dock inte av rapporteringen.

Totalt hade Northvolt vid årsskiftet skulder på cirka 55 miljarder. Tillgångarna består till stor del av fabriker, ca 60 miljarder, och aktiverade kostnader för utveckling, enligt Aftonbladet.

Eftersom fabriken inte väntas leda till de vinster som värderingen baseras på väntas den skrivas ned till 30 miljarder i nästa års bokslut, och då är bolagets kapital förbrukat och styrelsen är skyldig att ansöka om konkurs, rekonstruktion eller likvidation.

Mycket pekar därför på konkurs, närmare bestämt den största konkursen i svensk historia.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.