Grön omställning

Domen om Northvolt: Kan inte överleva

Publicerad 23 september 2024 kl 17.21

Ekonomi. Christian Sandström, docent vid Chalmes, varnar för att Northvolt är vanskött och inte kan överleva trots att man sparkar en fjärdedel av personalstyrkan idag. Skälet är bland annat att bolaget inte behärskar batteriproduktion utan mest fungerar som ett tomt varumärke för gammal kinesisk teknik.

Dela artikeln

Bolaget har djupgående produktionsproblem på anläggningen i Skellefteå och har gjort sig beroende av kinesiska staten, vilket banat väg för den finansiella kris som batteritillverkaren befinner sig i enligt Sandström.

Affärsvärlden avslöjade tidigare att det statliga kinesiska bolaget Wuxi Leads i praktiken sköter delar av tillverkningen med egen personal på plats i Skellefteå, i synnerhet den del i tillverkningen där batteriets delar sätts samman och battericellerna fylls med elektrolyt.

Men det är inte den senaste tekniken som bolaget använder – för den vill Kina inte dela med sig av – utan 30 år gammal teknik som dessutom måste skötas av kinesiska operatörer.

“Det var flera hundra kineser på plats. De hade total kontroll och gjorde precis som de ville”, sade en civilingenjör med insyn i verksamheten till Affärsvärlden.

Bolaget skildras i artikeln som ännu ett tomt svenskt varumärke som används för kinesiskt producerad teknik, i det här fallet omodern kinesisk batteritillverkning.

Varumärket Northvolts huvudsakliga funktion verkar vara att attrahera politiker och skattefinansierade investeringar snarare än att ta fram egen teknik för ratt tillverka batterier. Problemet är bara att den kinesiska tekniken är gammal, inte fungerar och att bolaget automatiskt hamnar i en ogynnsam konkurrenssituation gentemot bolag på plats i Kina.

Sandström säger nu till Aftonbladet att Northvolt inte kan överleva.

– Företaget är vanskött. Peter Carlsson hade en bakgrund inom inköp och logistik på Tesla. Det verkar som om bolaget har fallerat på precis det här området, säger han om Northvolts vd.

– Jag förstår inte hur de ska kunna överleva.

“Det är bara att konstatera att det är en rad länder i Asien som är ledande, som har spetskompetensen inom batteriproduktion i dag. De dominerar leveranskedjorna när det handlar om batterier. Där är Kina en jätteviktig aktör”, har Northvolts kommunikationschef Matti Kataja tidigare sagt.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD: Dra in passet för den som döms för antisemitism

Kräver hårdare lagstiftning mot åsiktsbrott. Men efter misstankarna mot Richard Jomshof anklagar Socialdemokraterna nu SD för hyckleri.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.