Henrekson säger i en intervju med SD-kanalen Riks att investeringarna för att till exempel ta fram så kallat fossilfritt stål mycket väl kan visa sig vara bortslösade pengar.
Och några energisnåla verksamheter är det inte. Industrisatsningarna väntas förbruka upp till hälften av den el som hela Sverige producerar.
Enligt Henrekson kommer stål säkert att tillverkas fossilfritt på lång sikt, men de stora internationella stålbolagen sysslar redan med forskning om detta och det är enligt honom naivt att tro att Sverige, som är en liten aktör, redan skulle veta hur man gör det här på det mest effektiva sättet.
– Det blir, för landet, en väldigt stor risk att ta. Det handlar om flera hundra miljarder, säger Magnus Henrekson till Riks.
I intervjun med SD-kanalen pekar forskaren på risken att Norrland får en ny sorts avfolkningsbygd med relativt nybyggda spökstäder om investeringarna inte blir den succé som politikerna har tänkt sig.
– Det är el som ska produceras, och massor med elledningar som ska dras dit. Sen ska samhällen byggas ut; bostäder, infrastruktur, vårdcentraler, förskolor, skolor och så vidare. Och lönsamheten för det står och faller med att de här investeringarna lyckas. Annars kommer vi bara ha väldigt skuldsatta kommuner, som redan idag har en svag skattekraft.
Magnus Henrekson påminner om att vi har utvecklat ett näringsliv i norra Sverige runt skogen och malmen, som är beroende av billig el. Och när "grön omställning" ska ta ut en del av elen kommer priset att stiga, och då hotas den traditionella svenska basnäringen.
– Då spelar vi bort det. Det blir en minuspost med alla de här andra sakerna som slås ut samtidigt, och det måste man ha med i kalkylen, säger Henrekson till Riks.