Telegrams grundare gripen i Frankrike

Publicerad 25 augusti 2024 kl 12.14

Utrikes. Appen Telegrams grundare Pavel Durov ska ha gripits på en fransk flygplats. Miljardären, som reste med sitt privatjetplan, var föremål för en fransk arresteringsorder, enligt lokala medier.

Dela artikeln

Pavel Durov, miljardär, medgrundare och vd för meddelandeappen Telegram, greps på flygplatsen Bourget utanför Paris på lördagskvällen, uppger TF1 TV med hänvisning till en icke namngiven källa.

Durov reste ombord på sitt privatjet, uppgav TF1 på sin hemsida och tillade att han hade blivit föremål för en arresteringsorder i Frankrike.

39-åringen ska ha rest från Azerbajdzjan och greps vid 20.00 lokal tid.

Durov förväntades inställa sig i rätten på söndag.

Den ryskfödda entreprenören bor i Dubai, där Telegram är baserat, och har dubbelt medborgarskap i Frankrike och Förenade Arabemiraten.

Durov, som av Forbes uppskattas ha en förmögenhet på 15,5 miljarder dollar (150 miljarder kronor), lämnade Ryssland 2014 efter att ha vägrat följa kraven på att stänga ned oppositionsgrupper på sin andra sociala medieplattform VK, som han senare sålde.

Telegram svarade inte omedelbart på en begäran från Reuters om kommentarer.

Rysslands ambassad i Frankrike vidtar "omedelbara åtgärder" för att klargöra situationen.

Med hänvisning till en representant från den ryska ambassaden i Frankrike rapporterade TASS att det inte hade förekommit någon kontakt mellan Durov och ambassaden, utan att man proaktivt vidtog "omedelbara" åtgärder.

Durov och hans bror Nikolai grundade meddelandeappen Telegram 2013 och den har cirka 900 miljoner aktiva användare.

Telegram erbjuder end-to-end krypterad meddelandehantering och användare kan också ställa in "kanaler" för att snabbt sprida information till följare.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Oro för kinesisk AI får börsen att rasa

Doldisen Deepseek skakar om tech-världen.. Överträffar USA-jättarnas bästa AI-system i oberoende tester.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.