USA placerar Tomahawk-robotar i Tyskland

Publicerad 15 juli 2024 kl 10.15

Utrikes. Tyskland kommer att få hysa amerikanska kryssningsrobotar av typen Tomahawk, som kan bestyckas med kärnvapen. Detta enligt ett beslut vid Natos jubileumstoppmöte i Washington.

Dela artikeln

Det hela beskrivs som en del av en ny strategi för att stärka Ukrainas försvar och avskräcka Ryssland.

Nato kommer att upprätta ett nytt högkvarter i tyska Wiesbaden för att koordinera stödet till Ukraina. Den befintliga styrkan på 300 amerikanska soldater där kommer att utökas till 700, varav Tyskland ska bidra med 40.

Från och med 2026 kommer också Tomahawk-missiler och andra långdistansvapen att placeras i Tyskland, enligt en separat överenskommelse mellan USA och Tyskland.

Även luftvärnsmissiler av typen SM-6 samt ännu inte färdigutvecklade överljudsvapen ska placeras i Tyskland. Vapnen uppges ha betydligt större räckvidd än de nuvarande landbaserade systemen i Europa.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

58-årig Ukraina-galning försökte mörda Trump

Wesley Routh, 58, gripen för nytt skottdåd. Donerade till demokraterna och var "VILLIG ATT DÖ" för Ukraina, enligt honom själv.0 

Ekonominyheter

Nytt rekordpris igen. Steg ytterligare 2 procent under dagen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.