Jurij Borisov tvekar inte på månlandningen, till skillnad från sin företrädare.

Ryska rymdbossen: Månlandningen var äkta

Publicerad 5 juli 2024 kl 16.12

Utrikes. Chefen för den ryska rymdorganisationen Roskosmos, Jurij Borisov, avfärdar nu konspirationsteorierna kring de amerikanska månlandningarna.

Dela artikeln

Under en parlamentssession på onsdagen underströk Jurij Borisov att det inte råder några tvivel om att de jordprover som togs med till jorden av amerikanerna faktiskt kom från månens yta.

Den ryske rymdbossen sade att den avgörande bevisningen för att de amerikanska månlandningarna inom Apolloprogrammet var äkta är att Nasa delade med sig av dessa månprover till sina sovjetiska kollegor.

– Enligt expertisen hos vår vetenskapsakademi visade sig månproverna verkligen vara från månen, försäkrade Borisov enligt RT.

Han betonade att proverna analyserades i flera länder, inte bara i Sovjetunionen.

Den tidigare chefen för Roskosmos, Dmitrij Rogozin, hade en mer skeptisk inställning och sade att han aldrig fått några avgörande bevis presenterade för sig. Trots att alla amerikanska missioner noggrant övervakades av konkurrenten Sovjetunionen har skeptiker ifrågasatt äktheten i Apolloprogrammet ända sedan astronauten Neil Armstrong satte sin fot på månen den 21 juli 1969.

Olika undersökningar att mellan 5 och 20 procent av amerikanerna fortfarande tror att det amerikanska månprogrammet var en bluff. I Ryssland visade en mätning år 2020 att nästan 50 procent av befolkningen tror att USA regering fejkade månlandningarna, medan endast 31 procent uppger sig vara helt säkra på att amerikanska astronauter faktiskt beträtt månens yta.

USA upphörde med månlandningarna efter Apollo 17-missionen i december 1972. Tidigare i år landade ett amerikanskt tillverkat rymdskepp på månen för första gången på över ett halvt sekel. Artemisprogrammet har dock drabbats av flera förseningar, och en ny bemannad månlandning väntas tidigast år 2026.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Italien sågar EU:s oro för Musk: "Det är Soros som är problemet"

Meloni sågar Bryssels fokus på Tesla-ägaren. "Är problemet med Musk att han är rik och inflytelserik, eller att han inte är vänster?"0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.