Elbilsdöden
Britishvolt gick i konkurs redan 2023. Nu suspenderas ytterligare tre europeiska elbilsbatteri­fabriker.

Ytterligare tre batterifabriker läggs på is

Publicerad 9 juni 2024 kl 14.33

Ekonomi. Ytterligare tre bilbatterifabriker i tyska Kaiserslautern och italienska Termoli läggs på is efter en nedgång i försäljningen av elbilar, skriver Ny Teknik. Därmed går EU:s planer på att bli en "stormakt" inom elbilsbatterier definitivt i kras.

Dela artikeln

Bakgrunden är att nästan inga privatpersoner vill köpa elbil och att försäljningen nu nästan helt sker till institutionella och offentliga köpare, trots en våg av skattelättnader och subventioner i flera EU-länder.

Stellantis NV och Mercedes-Benz Group AG lägger planerna på två tyska batterifabriker för elfordon på is.

Även Automotive Cells Company, som planerade att bygga tre batterifabriker i Europa till en total kostnad av 7 miljarder euro (780 miljarder kronor), har stoppat bygget av sin planerade batterifabrik i Kaiserslautern i sydvästra Tyskland och pausat förberedelsearbetet inför en liknande fabrik i Termoli på Italiens östra kust.

Stellantis vd Carlos Tavares konstaterade i en kommentar den 4 juni att bolaget måste förhålla sig till verkligheten, och i verkligheten är marknaden för elbilar inte ett dugg het i Europa.

– Om den europeiska marknaden ställer om till elbilar snabbare än planerat så kommer vi att investera snabbare. Men om den europeiska omställningen går långsammare än planerat så kommer vi att investera långsammare, säger han.

Nyheten innebär slutet för Europas planer på att bli en "stormakt" inom elbilsbatteritillverkning.

Den nya batteritillverkaren Britishvolt, som startades av svenskar, försattes i konkurs i slutet av förra året. Som en kopia på svenska Northvolt lanserade affärsmannen Lars Carlström, tidigare Saab-profil, och Orral Nadjari under 2020 idén om Britishvolt, som alltså gick i kras redan tre år senare.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.