– Vi kommer att driva vår linje. Tidigare har vi försökt att jämka, men om det är viktiga frågor för oss har vi nu fått svart på vitt att det är okej att gå sin egen väg och bryta samarbetet, säger SD:s Carina Ståhl Herrstedt till SvD.
På fredagen meddelade SD att man åberopar paragraf fem i riksdagsordningens elfte kapitel om återförvisning. Partiet anser att lagförslaget behöver beredas på nytt i utskottet så att samtliga partier får chansen att revidera sina ståndpunkter.
– Det är uppenbart att det råder stor oenighet inom flera stora partier i den här frågan. Inte minst då statsminister Ulf Kristersson sent omsider valde att lämna synpunkter på åldersgränsen som föreslås i lagförslaget, säger SD:s gruppledare Linda Lindberg i ett pressmeddelande.
För att en återförvisning ska godkännas behöver minst en tredjedel av närvarande riksdagsledamöter rösta för yrkandet.
– Vi vill ge alla partier chansen att ta sitt förnuft till fånga och se över det här lagförslaget igen. Till alla de riksdagsledamöter som motsätter sig könstillhörighetslagen vill vi säga att en återförvisning skulle ge dem ytterligare en möjlighet att driva intern opinion i sina respektive partier och förhoppningsvis stoppa den här lagen i dess nuvarande utformning innan det är för sent, säger Linda Lindberg.
Endast SD och KD är officiellt emot den nya könsbyteslagen, som ska drivas igenom med hjälp av vänsteroppositionen.
Inom Moderaterna finns dock ett mycket starkt motstånd mot förslaget, och även S-ledamöter som Annika Strandhäll vill stoppa den.
Omröstningen i riksdagen är planerad att äga rum den 18 april, förutsatt att den lagen inte återförvisas enligt SD:s önskemål. För att lagändringen vid en omröstning ska stoppas krävs att 84 ledamöter röstar emot sin partilinje, vilket vore en unik händelse i modern svensk politik. Det skulle alltså inte ens räcka om samtliga 68 M-ledamöter gjorde revolt mot partiledningen.