Victoria Nuland.

Victoria Nuland avgår plötsligt

Publicerad 5 mars 2024 kl 16.19

Utrikes. Den amerikanska toppdiplomaten Victoria Nuland – hjärnan bakom USA:s utrikespolitiska strategi i Ukraina – avgår plötsligt från sitt diplomatiska toppjobb. Det meddelar utrikesminister Antony Blinken i ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Victoria Nuland blev känd för världen i början av februari 2014 genom sin kommentar "fuck the EU" i ett inspelat och läckt telefonsamtal med den dåvarande ambassadören i Kiev, Geoffrey Pyatt.

I samtalet diskuterade de två amerikanska diplomaterna – mitt under de pågående protesterna i Kiev – ingående vilka politiker och oligarker de tänkte låta styra Ukraina när statskuppen mot den folkvalde presidenten Viktor Janukovytj väl var genomförd.

Sedan dess har Victoria Nuland klättrat upp till den tredje högsta chefspositionen på amerikanska UD och förknippas starkt med krigshöksfalangen inom den amerikanska diplomatkåren. Privat är hon gift med den kände neokonservative profilen Robert Kagan. Neokonservatism är en ideologi som går ut på att USA ska användas för att starta krig mot Israels fiender.

I dagens pressmeddelande från Antony Blinken anges inga skäl till varför Victoria Nuland plötsligt väljer att avbryta sin 35-åriga karriär inom utrikesdepartementet.

"Victoria Nuland har låtit mig veta att hon har för avsikt att avgå under de kommande veckorna", skriver han bara.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognosen: Northvolt går i konkurs 14 oktober

Skuldberg av skatter och avgifter förfaller då.. "Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.