Elsa och Noah toppar namnlistan för nyfödda

Publicerad 7 februari 2024 kl 09.48

Inrikes. Det är nya namn i topp hos både flickor och pojkar när Skatteverket för första gången presenterar de vanligaste tilltalsnamnen hos nyfödda. Hos flickor toppar Elsa precis före Vera och bland pojkar är det Noah som kniper förstaplatsen före Hugo.

Dela artikeln

Det är första året som Skatteverket publicerar listor över de mest populära namnen hos nyfödda. Tidigare år har Statistiska centralbyrån, SCB, publicerat uppgifterna.

Hos flickor är det väldigt jämnt i toppen där Elsa var det vanligaste namnet 2023 med 588 namngivna flickor, precis före Vera som 587 flickor namngavs till. Astrid som var det mest populära namnet hos flickor 2022 har tappat hela åtta placeringar till en niondeplats.

Efter att i flera år ha legat med i den absoluta toppen har nu Noah nått förstaplatsen med 655 namngivna pojkar. William som innehaft förstaplatsen de senaste åren fortsätter vara populärt, men sjunker till en tredjeplats. Hugo klättrar två placeringar och är numera det näst mest populära namnet med 622 namngivna pojkar.

Exempel på namn som tidigare varit med men som nu hamnar utanför topp 100-listorna är Felicia, som sjunkit från plats 95 till 128, och John, som sjunkit från plats 85 till 104.

En ansökan om förnamn ska göras inom tre månader från barnets födelse, vilket betyder att 2023 års uppgifter om de mest populära namnen hos nyfödda inte är kompletta förrän senare i vår.

I Skatteverkets statistikportal går det att söka på de mest populära namnen i kommuner och län, så man kan undersöka vad de mest populära namnen är där man bor. Där går det även att se hur populariteten för namn ändrats över tid.

Skatteverket redovisar namn per unik stavning till skillnad från SCB som slagit ihop namn med liknande stavning till ett namn. I och med detta kan statistiken skilja sig åt mellan myndigheterna.

Mest populära pojknamnen 2023:

1. Noah
2. Hugo
3. William
4. Liam
5. Nils

Mest populära flicknamnen 2023:

1. Elsa
2. Vera
3. Alma
4. Selma
5. Alice


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognosen: Northvolt går i konkurs 14 oktober

Skuldberg av skatter och avgifter förfaller då.. "Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.