De skakande avslöjandena står tidningen Dispatch International för som i en artikelserie i tre delar granskat räddningstjänsten.
Bakgrunden är räddningstjänstens mångfaldsarbete som både Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting - SKL står bakom.
"Inom räddningstjänsten finns alldeles för få brandmän som är kvinnor eller har utländsk bakgrund. Vi tror att god service på lika villkor bäst ges av brandmän som har olika bakgrund, kön och erfarenheter. Därför tar vi nu ett gemensamt initiativ för ökad jämställdhet och mångfald inom räddningstjänsten", skrev en lång rad företrädare för SKL i en debattartikel redan i december 2011.
Och räddningstjänstens mångfaldsarbete, där kvinnor och invandrare kvoteras in även om de inte klarar kriterierna, börjar nu på allvar göra avtryck ute på brandstationerna. Dispatch International avslöjar hur kvinnliga brandmän vid flera tillfällen i samband med övningar misslyckats med att forcera säkerhetsdörrar och tvingats ge upp efter över tio minuters kämpande, en process som för ett par rutinerade brandmän ska ta mellan 30 och 60 sekunder.
- Efter så lång tid finns det inget liv att rädda på andra sidan, säger en bekymrad Henrik Persson, brandmästare i Höganäs, till Dispatch International. Vissa av de kvinnliga brandmännen har dessutom inte klarat pressen utan istället börjat gråta och fått bli tröstade av sina manliga kollegor.
En anonym brandman avslöjar för tidningen att jämställdhetsarbetet inte bara hotar att drabba dem som är i behov av hjälp, utan även demoraliserar yrkeskåren.
- Kollegerna är med all rätt oroade över sin egen säkerhet. Vem vill utföra vårt riskfyllda arbete när man inte kan känna trygghet med sina kolleger?
På frågan om södra Skåne har en sämre räddningstjänst idag än för tio år sedan svarar brandmannen.
- Svaret på den frågan är utan tvekan: Ja! Det värsta är att allmänheten ännu inte har en aning om hur illa ställt det är, och jag undrar hur många som måste dö innan de ansvariga tar sitt förnuft till fånga och går tillbaka till de gamla kriterierna för brandmän.
Dispatch International tar även upp hur räddningstjänstens ledning agerat efter avslöjandena, men istället för att ta till sig av kritiken mot mångfaldsarbetet angrips de brandmän som inte sluter upp bakom det.
"Det bekymrar mig att övningar fortfarande arrangeras med ett tydligt syfte att påvisa bristande förmåga hos den ena eller andra medarbetaren", skrev Räddningstjänsten Syds högste chef Per Widlundh i ett internt PM för en dryg månad sedan. Att det finns, eller tidigare åtminstone fanns, vissa minimikrav man som brandman måste klara av att leva upp till tog han däremot inte upp i sitt PM.